Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická statistika (KEMCH / C034)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C034 - Ekonomická statistika, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Organizační struktura, oblasti působnosti a úkoly státní statistické služby. Klasifikace, číselníky, registry.Zpracování a analýza dat z úplných šetření.Průzkumová analýza jednorozměrných dat. Jednorozměrný strukturovaný soubor.Dvourozměrný soubor. Korelační tabulka. Analýza rozptylu.Nelineární regrese a korelace.Vícenásobná lineární regrese a korelace.Statistická závislost slovních znaků. Regrese alternativních znaků.Statistické srovnávání a analýza rozdílnosti. Indexy.Individuální jednoduché a složené indexy. Souhrnné indexy.Hospodářsky významné indexy.Časové řady. Způsoby jejich vyrovnání. Prognózování.Korelace a autokorelace v časových řadách.Speciální témata pro řízení a ekonomiku. Metody vícekriteriálního hodnocení variant. Vícerozměrná klasifikace a typologie (diskriminační analýza, shluková analýza).

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je posluchač schopen získat, zpracovat, analyzovat relevantní data z úplných i výběrových šetření z ekonomické oblasti a správně interpretovat a prezentovat získané výsledky s efektivním využitím nástrojů Excelu.

Literatura

BROŽ M. Excel pro manažery a ekonomy, CP Books, a.s. Brno, 2005. HINDLS R., HRONOVÁ S., SEGER J. Statistika pro ekonomy. 4.vydání, Professional Publishing, 2003. nullBLACK K. Business Statistics for Contemporary Decision Making, 4th edition, Wiley, 2004. BALATKA S. Inženýrská statistika pro ekonomy, VŠCHT Praha, 2000. LEVINE D.M., STEPHAN D., KREHBIEL T.C., BERENSON M.L. Statistics For Managers using Microsoft Excel, Third edition, Prentice Hall, 2002. MINAŘÍK B. Statistika I-III pro ekonomy a manažery, MZLU Brno, 1996. Souček, E. Základy pravděpodobnosti a statistiky. Skripta Univerzita Pardubice, 2004, ISBN80-7194-611-7. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2000.

Požadavky

Zkouška má dvě části - písemnou s počítačem a ústní. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Do celkové klasifikace jsou započítávány výsledky z průběžného testu a seminární práce.

Garant

Ing. Vladimíra Vlčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Vladimíra Vlčková, Ph.D.