Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a management chem. výrob (KEMCH / C103)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C103 - Ekonomika a management chem. výrob, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tvorba a projektování výrobního systému s respektováním moderních systémů (QMS, EMS, HSMS a SCM).Technická příprava výroby. Optimalizace výrobního procesu. Tvorba technologického reglementu. Ekonomická příprava výroby - propočtové kalkulace, kalkulace cílových nákladů, body zvratu, dlouhodobé a střednědobé rozpočty.Metody stanovení norem spotřeby materiálů ve výrobních procesech (statistická, rozborová metoda). Modifikace metod normování spotřeby surovin a materiálů ve sdružených výrobních procesech.Metody stanovení norem spotřeby energií. Metody stanovení kapacitních norem. Hodnocení využití energií a výrobního zařízení v chemicko-technologických výrobních procesech.Metody normování práce ve výrobních procesech (se zohledněním specifik chemicko-technologických výrob). Využívání norem práce pro management výrobních procesů.Plánové a operativní kalkulace nákladů. Kalkulace plných nákladů. Kalkulace variabilních nákladů.Rozpočty. Typy hospodářských středisek. Systém plánů a rozpočtů v podniku. Rozpočty režijních nákladů.Takticko-operativní management výroby jako součást integrovaného logistického systému podniku. Plánování výroby v rámci integrovaného logistického systému i dodavatelsko-odběratelských řetězců. Modifikace plánování výroby v podniku při aplikaci metod Quick Response a CPFR.Tvorba systému údržby v podniku chemického průmyslu. Moderní metody managementu údržby-RCM, TPM, 5S - podstata a způsoby jejich aplikace.Ergonomická východiska utváření práce a pracovního prostředí. Optimalizace pracovišť, vytváření režimů střídání práce a odpočinku. Řízení sociálních vztahů na pracovištích.Operativní usměrňování výroby a jejího zajištění. Operativní evidence výroby jako nástroj zlepšování chemicko-technologických výrobních procesů.Metody a techniky používané při operativním řízení kvality. Nakládání s odpady a řízení odstraňování odpadů.Příprava hotových výrobků k prodeji zákazníkům (balení, zabezpečení dopravy, pojištění). Expedice. Služby spojené s prodejem výrobků. Reklamace, řešení sporů vznikajících v obchodním styku.Kontrola dosažené úrovně služeb poskytnutých zákazníkům, jejich spokojenosti a loajality. Výsledné kalkulace. Kontrola rozpočtů. Zjišťování a vyhodnocování odchylek. Přijetí nápravných opatření.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v ekonomických a ekonomicko-manažerských znalostech potřebných pro management chemických výrob. Je kompetentní rozhodovat o výběru výrobní strategie a taktiky, usměrňovat chemické výroby podle stanoveného plánu a kontrolovat výrobní proces. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium předmětu "Manažerské účetnictví".

Literatura

Branská L., Vávra J. Ekonomika a management chemických výrob, Skripta (CD), Univerzita Pardubice, 171 s., 2013. Branská L. Materiál pro cvičení z předmětu C 103 Ekonomika a management chemických výrob (CD), Univerzita Pardubice, 2012-2013. Gros I., Grosová S. Dodavatelské systémy: supply chain management, Vysoká škola logistiky Přerov, 2012. Král, B. Manažerské účetnictví, Management Press, 2010. Nenadál J. a kol. Moderní management jakosti, Management Press, 2011. Martin J.W. Operational Excellence: Using Lean Six Sigma to Translate Customer Value through Global Supply Chains, Auerbach Publications, Taylor &Francis Group, 2008. Tomek G., Vávrová V. Řízení výroby a nákupu, Grada Publishing, a.s., 2007.

Požadavky

Zkouška je ústní. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány dvěma písemnými pracemi, jejichž výsledky jsou započítávány do celkové klasifikace.

Garant

doc. Ing. Lenka Branská, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lenka Branská, Ph.D.