Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské účetnictví (KEMCH / C125)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C125 - Manažerské účetnictví, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení, vývoj a pojetí manažerského účetnictví.Ocenění nákladů v manažerském účetnictví, přehled a zachycení informací provázející vznik nákladů.Členění nákladů a výnosů podniku s důrazem na rozhodování.Alokace nákladů a její vztah k řízení po linii výkonů, po linii odpovědnosti a k rozhodování.Využití kalkulací v řízení po linii výkonů v chemických a potravinářských výrobách.Kalkulace s přiřazováním nákladů podle aktivit (metoda Activity Based Costing). Využití a omezení metody ABC v chemických a potravinářských výrobách.Využití rozdílových metod v řízení přímých nákladů, analýza odchylek.Systém plánů a rozpočtů (cíle, tvorba plánů a rozpočtů podniku jako celku, transformace na nižší úrovně, Balanced Scorecard, formy rozpočtů, kontrola plnění).Řízení režijních nákladů (rozpočty režijních nákladů, struktura rozpočtů, metody jejich sestavování, kontrola plnění). Režijní náklady chemických a potravinářských výrob.Odpovědnostní účetnictví a předpoklady jeho fungování. Řízení odpovědnostních středisek. Využití hodnotových kritérií v řízení odpovědnostních středisek.Controlling a reporting, efektivní sběr, třídění a analýza informací pro rozhodování.Rozhodovací úlohy. Rozhodování na stávající kapacitě. Informace manažerského účetnictví pro cenová rozhodování.Softwarové řešení pro manažerské účetnictví, systémy ERP a IS pro efektivní manažerské rozhodování.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v základních výpočtech v oblasti manažerského účetnictví a je schopen interpretace vypočtených veličin. Zároveň je schopen rozhodovat o vhodném způsobu monitorování významných podnikových informací v oblasti nákladů, kalkulací a rozpočtů. Dokáže připravit, interpretovat i kontrolovat rozpočty a jejich plnění.

Literatura

Branská, L., Vávra, J. Ekonomika a management chemických výrob, 2013, Univerzita Pardubice. Louderback, G. J. Managerial accounting, 2003, Mason South-Western. Lazar, J. Manažerské účetnictví a controlling, 2012, Grada Publishing, a.s. Král B. a kol. Manažerské účetnictví, 2010, Management Press. Fibírová, J., Šoljaková, L. Reporting, 2010, Grada Publishing, a.s. Hyršlová, J., Vávra, J., Hávová, E. Tématické sbírky případových studií a příkladů k předmětu Manažerské účetnictví, 2013, Univerzita Pardubice. Horngren, Ch. et al. Cost Accounting, 2003, Prentice Hall, New Jersey. Hradecký, M., Lanča, J., Šiška, L. Manažerské účetnictví, 2008, Grada Publishing a.s. POPESKO, B.:. Moderní metody řízení nákladů. Praha: Grada Publishing, 2009.

Požadavky

Zkouška je ústní. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Před koncem semestru jsou znalosti prověřeny písemnou prací, jejíž výsledky jsou poté započítávány do celkové klasifikace.

Garant

doc. Ing. Lenka Branská, Ph.D.Ing. Jan Vávra, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lenka Branská, Ph.D.Ing. Jan Vávra, Ph.D.