Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo v podnikání (KEMCH / C131)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C131 - Právo v podnikání, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Soukromé právo - pojem, metoda právní regulace, právní úprava, ochrana soukromých práv.Právní poměr I - právní osobnost a svéprávnost, fyzická osoba, právnická osoba, ustavení a vznik právnické osoby, orgány právnické osoby, jednání za právnickou osobu, zrušení a zánik právnické osoby.Právní poměr II - spotřebitel a podnikatel, zastoupení, věc, majetek a jmění, obchodní závod a pobočka, cenný papír, obchodní tajemství.Obchodní korporace - založení a vznik, vklad do obchodní korporace, základní kapitál, podíl v obchodní korporaci, orgány obchodní korporace a členství v něm.Osobní společnosti - veřejná obchodní společnost a komanditní společnost - práva a povinnosti společníků těchto společností, statutární orgány.Společnost s ručením omezeným - práva a povinnosti společníků, orgány společnosti, zánik účasti společníka ve společnosti, změny výše základního kapitálu.Akciová společnost - akcie a další cenné papíry vydávané akciovou společností, práva a povinnosti akcionářů, orgány společnosti, změny výše základního kapitálu.Závazky obecně - vznik závazků a jejich obsah, členění závazků, smlouva a její uzavření, obsah a forma smlouvy, ochrana práv třetích osob, smlouva o smlouvě budoucí, spotřebitelské smlouvy.Změna a zánik závazků - změny závazků v osobách a v obsahu, zánik závazků splněním, zánik závazků jinými způsoby než splněním.Zajištění a utvrzení dluhů - ručení, finanční záruka, zajišťovací převod práva, dohoda o srážkách ze mzdy nebo jiných příjmů, zástavní právo, zadržovací právo, smluvní pokuta, uznání dluhu.Vybrané smlouvy I - kupní smlouva, nájemní smlouva, smlouva o zápůjčce, smlouva o úvěru.Vybrané smlouvy II - příkazní smlouva, smlouva o zprostředkování, smlouva o obchodním zastoupení, smlouva o dílo, společenská smlouva.Závazky z deliktů - povinnost prevence, povinnost nahradit škodu, způsob a rozsah náhrady škody, zneužití a omezení soutěže, nekalá soutěž, nedovolené omezování hospodářské soutěže.Závazky z jiných právních důvodů - bezdůvodné obohacení, důvody vzniku bezdůvodného obohacení, nepřikázané jednatelství, upotřebení cizí věci k prospěchu jiného.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v obchodním zákoníku a občanském zákoníku.

Literatura

zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích a družstvech (zákon o obchodních korporacích). Fiala, Josef a kol. Meritum Občanské právo. 2. vydání. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2012. Hurdík, Jan a kol. Občanské právo hmotné - Obecná část. Absolutní majetková práva. Plzeň: Aleš Čeněk, 2013. Raban, Přemysl a kol. Občanské právo hmotné - Relativní majetková práva. Brno: Václav Klemm, 2013. Dvořák, Jan a kol. Občanské právo hmotné 1 - Díl první: Obecná část. Praha: Wolters Kluwer, 2013. Faldyna, František a kol. Obchodní právo. Praha: Wolters Kluwer, 2010.

Požadavky

Zkouška je písemná a ústní.

Garant

JUDr. Ing. Jiří Klavík

Vyučující

JUDr. Ing. Jiří Klavík