Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie pro manažery (KEMCH / C135)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C135 - Psychologie pro manažery, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týden Psychologie - vznik, vývoj, moderní koncepce a teorie.2. týden Úvod do psychologie osobnosti - dynamika osobnosti; výkonové, motivační a profilující charakteristiky osobnosti.3. týden Manažer - jeho činnost a kompetence, styl řízení, sociální role.4. týden Úvod do komunikace v práci manažera - pojetí a způsoby, zpětná vazba; vnitrofiremní komunikace, poruchy v komunikaci.5. týden Komunikace jako manažerská dovednost - základní formy, paralingvistika, význam, využití pro prezentaci.6. týden Sociální percepce - procesy ovlivňující vnímání, poruchy a chyby ve vnímání druhých.7. týden Sociální skupina - sociální pozice a role, sociální normy; pracovní skupina - její struktura, vliv na výkonnost a spokojenost pracovníků; tým a týmová práce.8. týden Psychologie a sociologie v obchodní činnosti.9. týden Výběr pracovníků jako jedna ze základních manažerských dovedností.10. týden Timemanagement - způsoby plýtvání časem, rozhodování a plánování v timemanagementu, energetický cyklus člověka, osobní kvalita.11. týden Techniky vedení porad - organizace porady, strategie exaktního času, tipy na efektivní vedení porad, zpětná vazba.12. týden Duševní hygiena a stres - cíle a zásady duševní hygieny, eustres a distres, druhy stresorů, symptomy typu A .13. týden Asertivita a manipulace - základní pojmy, druhy manipulace, základní asertivní dovednosti a jejich využití v manažerské práci. Konflikt - úvod do teorie konfliktu, vyjednávání, mediace.14. týden Podniková kultura - základní elementy, změny podnikové kultury, identita firmy.

Získané způsobilosti

Studenti jsou po absolvování předmětu schopni orientovat se v oblasti psychologie osobnosti, ve vývoji osobnosti a jejího vztahu k okolí. Jsou seznámeni se základními manažerskými dovednostmi, které mohou využít při svém dalším studiu, prezentaci své osoby nebo své práce a k celkovému zkvalitnění svého života. Znalosti získané v tomto předmětu mohou studentům významně usnadnit jejich začlenění do pracovního kolektivu nebo vykonávání manažerské funkce.

Literatura

Lojda J. Manažerské dovednosti, Grada Publishing 2011. Pauknerová D. a kol. Psychologie pro ekonomy a manažery, Grada Publishing 2012. Lahnerová D. Asertivita pro manažery, Grada Publishing 2012. Jiřincová B. Efektivní komunikace pro manažery, Grada Publishing 2010. Plamínek J. Mediace, Grada Publishing 2013. Willerton J. Psychologie mezilidských vztahů, Grada Publishing 2012. Stock Ch. Syndrom vyhoření a jak jej zvládnout, Grada Publishing 2010. Plamínek J. Vedení porad, Grada Publishing 2012. Edmuller A., Wilhelm T. Velká kniha manipulativních technik, Grada Publishing 2011.

Požadavky

Zkouška z předmětu je ústní. Během předmětu student zpracuje a přednese prezentaci z oblasti psychologie. Při zkoušce bude k úrovni prezentace přihlédnuto.

Garant

Ing. Marie Bednaříková, CSc.

Vyučující

Ing. Marie Bednaříková, CSc.