Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie a sociál. komunikace (KEMCH / C310)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C310 - Základy psychologie a sociál. komunikace, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychologie - její vznik a vývoj, moderní koncepce a teorie. Psychologie osobnosti - pojetí, struktura, determinanty.Výkonové charakteristiky osobnosti - schopnosti, vlohy, vědomosti a dovednosti, nadání, talent.Motivační charakteristiky osobnosti - motivace, stimulace, potřeby, zájmy, ideály, návyky.Profilující vlastnosti osobnosti - temperament, postoje, charakter.Vlastní já a komunikace - sebepojetí, sebeuvědomění a sebepoznávání.Sociální percepce - procesy ovlivňující vnímání, chyby ve vnímání druhých.Naslouchání - proces naslouchání, aktivní a efektivní naslouchání.Verbální komunikace - charakter řeči, akceptace, kritické úvahy, zdravá komunikace.Neverbální komunikace - přehled jednotlivých druhů mimoslovního sdělování, význam.Projev - jednotlivé fáze přípravy, veřejný, informativní a přesvědčovací projev.Sociální skupina - role, normy; pracovní skupina, struktura, klima, vliv navýkonnost a spokojenost pracovníků; tým a týmová práce.Psychologie konfliktu - komunikace v konfliktu, efektivní zvládání konfliktu, techniky vyjednávání, mediace, mediátor.Asertivita - asertivita, agresivita a manipulace, asertivní práva a techniky.Duševní hygiena a stres - pozitivní a negativní stres, stresory, techniky relaxace.

Získané způsobilosti

Studenti jsou po absolvování předmětu schopni orientovat se v oblasti psychologie osobnosti, ve vývoji osobnosti a jejího vztahu k okolí. Jsou seznámeni se základními manažerskými dovednostmi, které mohou využít při svém dalším studiu, prezentaci své osoby nebo své práce a k celkovému zkvalitnění svého života. Znalosti získané v tomto předmětu mohou studentům významně usnadnit jejich začlenění do pracovního kolektivu nebo vykonávání manažerské funkce.

Literatura

Bedrnová,E.- Nový,I. a kol. Psychologie a sociologie řízení. 1998, Praha, Management Press. Pauknerová, D. a kol. Psychologie pro ekonomy a manažery. 2006, Praha, Grada. DeVito, J.A. Základy mezilidské komunikace. 2001, Praha, Grada. Capponi, V.- Novák, T. Asertivně do života. 1996, Praha, Grada Publishing. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. 2000, Praha, Portál. Křivohlavý, J. Tajemství úspěšného jednání. 1995, Praha, Grada Publishing.

Požadavky

Zkouška z předmětu je ústní.

Garant

Ing. Marie Bednaříková, CSc.

Vyučující

Ing. Marie Bednaříková, CSc.