Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidská práva (KEMCH / C385)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C385 - Lidská práva, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata a původ lidských práv - přirozenoprávní pojetí lidských práv, rozdíl mezi právem a svobodou, členění lidských práv, nositelé a adresáti lidských práv.Působení lidských práv - vertikální a horizontální, funkce lidských práv.Prameny lidských práv - ústavní úprava lidských práv v ČR a v dalších zemích EU, evropská a mezinárodní úprava lidských práv.Východiska lidských práv - svoboda a rovnost, nezadatelnost, nezcizitelnost, nepromlčitelnost, nezrušitelnost, zákaz diskriminace, podmínky omezení lidských práv, základní povinnosti.Základní lidská práva I - způsobilost k právům, právo na život, nedotknutelnost osoby a jejího soukromí, osobní svoboda, zákaz nucených prací a služeb, ochrana osobnosti.Základní lidská práva II - právo vlastnit majetek, listovní tajemství, svoboda pohybu a pobytu, svoboda myšlení, náboženského vyznání, vědeckého bádání a umělecké tvorby.Politická práva - svoboda projevu a právo na informace, právo petiční, právo shromažďovací, právo sdružovací, právo podílet se na správě veřejných věcí, volební právo, právo na odpor.Práva hospodářská - právo na svobodnou volbu povolání, právo podnikat, právo na práci, právo koaliční, právo na stávku, právo na spravedlivou odměnu, právo na uspokojivé pracovní podmínky. Práva sociální a kulturní - právo na sociální zabezpečení, právo na ochranu zdraví, ochrana rodičovství, rodiny, dětí a mladistvých, právo na vzdělání, práva k výsledkům tvůrčí duševní činnosti, právo na přístup ke kulturnímu bohatství, právo na příznivé životní prostředí.Právo na soudní a jinou právní ochranu - právo na náhradu škody způsobené nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, právo na zákonného soudce, právo odepřít výpověď, právo vyjádřit se k provedeným důkazům, rovnost účastníků řízení, veřejnost soudního jednání, řízení bez zbytečných průtahů.Ochrana lidských práv v ČR - Ústavní soud, ústavní stížnost, rozhodnutí o ústavní stížnosti, ochrana v civilním řízení, trestním řízení a ve správním soudnictví, ochrana ve správním řízení, svépomoc.Evropská úprava lidských práv - Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod, Evropský soud pro lidská práva a řízení před ním, Listina základních práv Evropské unie.Mezinárodní úprava lidských práv - Všeobecná deklarace lidských práv, Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech.

Literatura

Listina základních práv a svobod Listina základních práv a svobod, vyhlášená usnesením Předsednictva České národní rady č. 2/1993 Sb. jako součást ústavního pořádku České republiky, ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb. Filip, Jan. Vybrané kapitoly ke studiu ústavního práva. Brno: Václav Klemm, 2011.

Garant

JUDr. Ing. Jiří Klavík

Vyučující

JUDr. Ing. Jiří Klavík