Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomie (KEMCH / C451)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C451 - Mikroekonomie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do ekonomie - základní pojmy, principy a otázky.Ekonomické systémy.Trh a tržní mechanismus.Tržní selhání a mikroekonomická politika státu.Veřejné statky a externality.Chování spotřebitele a formování poptávky na trhu výrobků a služeb.Chování firmy a formování nabídky na trhu výrobků a služeb.Firma v podmínkách dokonalé konkurence. Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu.Charakteristika nedokonalé konkurence.Chování firem v podmínkách nedokonalé konkurence.Zisk a alternativní cíle firmy.Trh práce.Trh kapitálu.Trh výrobních faktorů a rozdělování důchodů.

Získané způsobilosti

Posluchači jsou po absolvování předmětu schopni lepší orientace v problematice ekonomiky. Jsou schopni interpretovat základní vztahy mezi mikroekonomickými ukazateli a nově získané informace rozvíjet. Předmět rozšiřuje všeobecný přehled posluchačů, a tak zvyšuje jejich uplatnitelnost v praxi. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium předmětu "Makroekonomie".

Literatura

Tetřevová, L. Mikroekonomie. PPT Presentations. Univerzita Pardubice, STAG, 2014. Macáková, L. a kol. Mikroekonomie. Slaný: Melandrium, 2010. Holman, R. Ekonomie. Praha: C. H. Beck, 2011. Samuelson, P. A.; Nordhaus, W. D. Ekonomie. Praha: NS Svoboda, 2013. Sirůček, P. Ekonomie pro přijímací zkoušky na navazující magisterský studijní program na VŠE v Praze. Praha: Oeconomica, 2011.

Požadavky

Zkouška je písemná. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Důraz je kladen na schopnost aplikovat teoretické poznatky do praktické společensko-ekonomické roviny v podmínkách České republiky a Evropské Unie.

Garant

doc. Ing. Liběna Tetřevová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Liběna Tetřevová, Ph.D.