Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management inovací a investic (KEMCH / C457)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C457 - Management inovací a investic, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Inovace v podniku (úloha, charakteristika, základní používané pojmy), zdroje inovací.Úloha inovací v současném podnikání, inovace a ekonomický růst (význam inovací pro ekonomický růst státu, podpora inovačního procesu).Řízení inovací, přístupy k managementu inovací. Řízení inovací z hlediska vnějších a vnitřních vazeb firmy.Strategické řízení inovací, inovační strategie v současném tržním prostředí. Faktory ovlivňující inovační a investiční strategii firmy v prostředí managementu změn.Taktické řízení inovací, plánování, hodnocení a rozhodování o inovačních projektech / portfoliu inovačních projektů.Operativní řízení inovací, příprava a realizace komplexních inovačních projektů. Výrobkový inovační proces a jeho operativní řízení.Hodnocení inovačních projektů, rozhodovací investiční úlohy. Měření efektu inovačního procesu. Investiční program firmy.Management výzkumu a vývoje, výzkum a vývoj jako specifický zdroj inovací. Plánování, realizace a kontrola výzkumu a vývoje.Výsledky výzkumu a vývoje a jejich právní ochrana. Budování strategických dovedností a znalostí. Partnerství a spolupráce. Klastrové iniciativy.Transfer technologií, podstata a význam transferu technologií. Licence, licenční smlouva, druhy licencí, další formy transferu technologií.Specifika řízení inovací v chemickém průmyslu. Historie, současnost, budoucí vývoj inovací v chemickém průmyslu v ČR.Podpora inovací v ČR a v rámci EU, národní inovační strategie a strategie EU pro V&V a inovace.Inovace pro udržitelný rozvoj. Podstata a význam udržitelného rozvoje, investice do technologií podporujících udržitelný rozvoj, environmentální chování.Tvorba inovativních týmů. Lidský faktor v inovačním procesu. Kreativita, motivace a konflikty.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v ekonomických souvislostech managementu inovací a investic, se zaměřením na specifické podmínky chemického a potravinářského průmyslu. Je připraven podílet se na inovačních projektech, posoudit proveditelnost a zvládat základní techniky pro hodnocení inovací a investic. Absolvování předmětu doplňuje znalosti o podmínkách v Evropském prostoru, který si klade za cíl praktikovat proinovační politiku.

Literatura

Jáč, I. a kol. Inovace v malém a středním podnikání. 2005, Computer Press. PITRA, Z. Management inovačních aktivit. Praha: Professional Publishing, 2006. Tidd, J. a kol. Řízení inovací. 2007, Computer Press. Švejda, P. Základy inovačního podnikáná. 2002, AIP ČR. Drucker, P.F. Inovace a podnikavost. MANAGEMENT PRESS, Praha 1993. Pitra, Z. Inovační strategie. Grada.

Požadavky

Zkouška je ústní. Zkouška se skládá z napsání testu a následném vyhodnocení. Vybrané okruhy otázek jsou poté hlouběji diskutovány. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány dvěma praktickými semestrálními projekty, jejichž výsledky jsou započítávány do celkové klasifikace.

Garant

Ing. Jan Vávra, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Vávra, Ph.D.