Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy manag. chem. a potrav. výrob (KEMCH / C458)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C458 - Základy manag. chem. a potrav. výrob, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení pojmu výroba a management výroby. Obsah strategického a takticko-operativního managementu výroby.Tvorba výrobních systémů. Environmentální aspekty chemických výrob.Materiál ve výrobním procesu. Podoba norem spotřeby materiálů a základní principy jejich využití při hodnocení úspěšnosti chemicko-technologických výrobních procesů.Podoba norem spotřeby surovin a materiálů ve sdružených výrobách. Energie ve výrobním procesu a podoba norem spotřeby energií. Základní princip hodnocení využití energií ve výrobním procesu.Výrobní zařízení ve výrobním procesu. Podoba kapacitních norem. Základní principy jejich využití při hodnocení využívání výrobního zařízení.Úloha pracovníků ve výrobě. Spolehlivost pracovní síly. Podoba norem spotřeby práce v různých typech výrobních procesů. Základní principy jejich vyžití při hodnocení daného výrobního faktoru.Základy ekonomické optimalizace chemických výrob - diskrétní a spojité řešení.Obsah organizace práce ve výrobě (základní principy dělby a kooperace práce, organizace a obsluhy pracovišť, organizace pracovní doby, pracovního prostředí).Údržba výrobního zařízení - vymezení činností, základní principy plánování údržbářských výkonů.Plánování chemických a potravinářských výrob. Takticko-operativní plán výroby jako výsledek plánovacího procesu.Usměrňování výroby po stránce organizační. Přímé řízení, řízení mistrem, dispečerské řízení.Usměrňování výroby po stránce technologické. Výrobní dokumentace.Obsah technické kontroly kvality v chemicko-technologických výrobních procesech.Možnosti zlepšování chemicko-technologický výrobních procesů. Změnové řízení.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace ve stanovování a využívání technicko-hospodářských norem a v procesech plánování, usměrňování a kontrole výrobních procesů. Je kompetentní řídit chemickou výrobu v takticko-operativní rovině.

Literatura

Branská L. Materiál pro cvičení z předmětu management chemických a potravinářských výrob, Univerzita Pardubice 2008 (aktualizováno 2012). Branská L., Vávra, J. Ekonomika a management chemických výrob, Univerzita Pardubice 2013 (CD). Stevenson W. J., Hojati M. Operations Management, McGraw-Hill Ryerson, Toronto 2004. Tetřevová L., Branská L., Pecinová Z., Vávra J. Podniková ekonomika a management I, Univerzita Pardubice 2011. Lošťáková H., Branská L., Bednaříková M., Vávra J. Podniková ekonomika a management II, Univerzita Pardubice 2013. Tomek G., Vávrová V. Řízení výroby a nákupu, Grada Publishing, a.s. 2007.

Požadavky

Zkouška je ústní. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány dvěma písemnými pracemi, jejichž výsledky jsou započítávány do celkové klasifikace.

Garant

doc. Ing. Lenka Branská, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lenka Branská, Ph.D.