Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná statistika (KEMCH / C503)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C503 - Aplikovaná statistika, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týden Význam a pojetí statistiky. Základní statistické pojmy. Etapy statistického zkoumání.2. týden Popis a analýza základního statistického souboru, třídění dat, základní charakteristiky. Teorie chyb.3. týden Jednorozměrná náhodná veličina, náhodný jev. Definice pravděpodobnosti. Základy kombinatoriky. Operace s náhodnými jevy. Pravidla pro počítání s pravděpodobnostmi.4. týden Rozdělení pravděpodobností jednorozměrné náhodné veličiny. Pravděpodobnostní a distribuční funkce, hustota pravděpodobnosti. Vybraná rozdělení diskrétní náhodné veličiny.5. týden Rozdělení pravděpodobností spojité náhodné veličiny, Normální rozdělení, Studentovo t rozdělení, Logaritmicko-normální rozdělení, Exponenciální rozdělení.6. týden Podstata statistické indukce. Základní principu odhadu. Základy bodového a intervalového odhadu. Intervaly spolehlivosti. Přesnost a spolehlivost odhadu, rozsah náhodného výběru.7. týden Testování statistických hypotéz, základní pojmy, obecný postup testování, chyby I. a II. druhu. Klasifikace statistických testů. Parametrické testy. Testy hypotéz o průměru, relativní četnosti, rozptylu. Testy hypotéz o shodě dvou středních hodnot, dvou rozptylů (F test), dvou relativních četností.8. týden Neparametrické testy. Testy dobré shody, Kolmogorovův - Smirnovův test. Testy o shodě úrovně, Wilcoxonův test, znaménkový test.9. týden Závislosti náhodných veličin. Základy regresní analýzy, stanovení parametrů lineární regresní funkce.10. týden Korelační analýza, kvalita regresní funkce a intenzita závislosti. Míry těsnosti korelační závislosti.11. týden Dvourozměrné rozdělení četností, statistická a korelační závislost. Poměr determinace.12. týden Základní popis a úvod do analýzy časových řad. Pojem a druhy časových řad, základní vlastnosti a elementární charakteristiky časových řad.13. týden Základní pojmy, principy a způsoby vyrovnávání a prognózování neperiodických časových řad.14. týden Využití statistických metod při řízení a kontrole jakosti.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen správně se orientovat v základních statistických charakteristikách a používat odpovídající základní statistické metody zpracování dat zejména s využitím Excelu. Je kompetentní navrhovat a provádět odpovídající způsoby získávání dat, jejich zpracování, analýzu, interpretaci a prezentaci výsledků s ohledem na praxi v chemickém podniku či laboratoři. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium v navazujícím předmětu "Ekonomická statistika"

Literatura

Vlčková V., Machač O., Paták M. Aplikovaná statistika, Skripta na CD, Univerzita Pardubice 2013. Vlčková V. Studijní materiály k předmětu Aplikovaná statistika - k dispozici na: http://stag.upce.cz/. Montgomery, D. C., Runger G. C. Applied Statistics and Probability for Engineers. John Willey & Sons, 2007. ISBN 0-471-74589-8.Meloun M., Militký J. Kompendium statistického zpracování dat. Karolinum Praha, 3. vydání 2012. Budíková M., Králová M., Maroš B. Průvodce základními statistickými metodami. Grada Publishing, a.s., 2011. HENDL J. Přehled statistických metod zpracování dat, Portál, s.r.o. Praha, 2004. Marek L. a kol. Statistika v příkladech. Professional Publishing, Praha, 2013. Kožíšek J., Stieberová B. Statistika v příkladech, Verlag Dashofer, 2012. SOUČEK E. Základy pravděpodobnosti a statistiky. Skripta Univerzita Pardubice, 2004, ISBN80-7194-611-7.

Požadavky

Zkouška je písemná s počítačem a ústní. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány průběžnými testy na počítači a jejich výsledky jsou započítávány do celkové klasifikace.

Garant

Ing. Vladimíra Vlčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Vladimíra Vlčková, Ph.D.