Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské kvantitativní metody I (KEMCH / C558)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C558 - Manažerské kvantitativní metody I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Matematické modelování složitých rozhodovacích procesů, konstrukce, řešení a implementace modelů.Formulace lineárních optimalizačních modelů. Grafické řešení,Simplexová metoda a simplexový algoritmus. Duální úloha, duální simplexový algoritmus a duální ceny.Řešení pomocí řešitele v Excelu. Postoptimalizační analýza, stanovení mezí pro omezující podmínky a ceny.Celočíselné a bivalentní programování.Distribuční a přiřazovací problémy LP. Okružní dopravní problém.Dopravní úlohy lineárního programování. Vyrovnané a nevyrovnané úlohy, řešení v Excelu.Aplikace teorie grafů a sítí. Hranové a uzlové deterministické síťové grafy.Propočet kritické cesty v síti a v incidenční matici. Časové rezervy a jejich využití.Stochastické síťové grafy, metoda PERT, simulační techniky řešení stochastických grafů.Analýza zdrojů a nákladová analýza sítí. Využití softwaru MS Project.Bilanční strukturní modely. Základní výrobkový model, model s dělenou maticí.Rozšířený strukturní model pro plánování zásobování, výroby a prodeje ve vícestupňových výrobách chemického průmyslu.Nákladové strukturní modely a jejich využití pro systémové kalkulace výrobků a polotovarů ve stupňových výrobách. Zápočtová písemka

Získané způsobilosti

Posluchači získají schopnosti formulovat manažerské rozhodovací problémy jako matematické modely, zvolit vhodné metody jejich řešení, hledat optimální resp. efektivní řešení s využitím Excelu a interpretovat získané řešení včetně citlivostní analýzy.

Literatura

Machač O., Munzarová, S. Manažerské kvantitativní metody, učební text, Univerzita Pardubice, 2012. Gros, I. Matematické modely pro manažerské rozhodování, Vydavatelství VŠCHT Praha, 2009. Hillier F. S., Lieberman, G., J. Introduction to Operations Research, McGraw Hill, USA, 2005. Albright S. Ch., Winston W.L. Management Science Modeling, South-Western Cengage Learning, 2009. Jablonský, J. Operační výzkum, Professional Publishing, 2002. Ravindran A.R. Operations Research and Management Science Handbook, CRC Press, 2008. Pinney W.E. a kol. Quantitative Methods for Management, Thomson Custom Publishing, 2009. Ragsdale C. T. Spreadsheet Modeling & Decision Analysis, a Practical Introduction to Management Science, Thomson Learning, USA, 2004.

Požadavky

Zkouška je písemná a ústní. Je prověřována míra osvojených znalostí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány dvěma písemnými pracemi, jejichž výsledky jsou započítávány do celkové klasifikace

Garant

Ing. Simona Munzarová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Simona Munzarová, Ph.D.