Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské kvantitativní metody II (KEMCH / C559)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C559 - Manažerské kvantitativní metody II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Deterministické modely zásob s optimalizací velikosti dodávky a velikosti výrobní série.Stochastické Q-modely s pevnou výší dodávky a P-modely s pevním dodacím cyklem.Stochastické modely jednorázově vytvořených zásob.Modely hromadné obsluhy (Teorie front). Klasifikace modelů, charakteristiky obsluhy a vstupních proudů zákazníků.Hlavní charakteristiky jedno- a vícekanálové obsluhy. Littleova formule.Optimalizace počtu obslužných míst pro vícekanálovou obsluhu.Modely optimálního cyklu výměny zařízení, která se v čase opotřebovávají. Modely zahrnující faktor času ve formě diskontování nákladů.Modely výměny prvků, které v čase selhávají. Úlohy řešené pomocí dynamického programování.Úvod do teorie rozhodování. Základní stupnice (škály) pro klasifikaci, měření a hodnocení variant. Zadání semestrálních projektů.Metody vícekriteriálního hodnocení variant na nominálních a ordinálních škálách. Zkoušková písemka.Metody vícekriteriálního hodnocení variant na kardinálních škálách.Rozhodování v podmínkách nejistoty a rizika. Stochastické rozhodovací stromy.Úvod do teorie her. Antagonistické a dvoumaticové hry dvou účastníků. Hry více účastníků s koalicemi.Obhajoby semestrálních projektů z teorie rozhodování.

Získané způsobilosti

Posluchači získají schopnosti formulovat manažerské rozhodovací problémy jako matematické modely, zvolit vhodné metody jejich řešení, hledat optimální resp. efektivní řešení s využitím Excelu a interpretovat získané řešení včetně citlivostní analýzy.

Literatura

Machač O., Munzarová, S. Manažerské kvantitativní metody, učební text, Univerzita Pardubice, 2012. Gros, I. Matematické modely pro manažerské rozhodování, Vydavatelství VŠCHT Praha, 2009. Hillier F. S., Lieberman, G., J. Introduction to Operations Research, McGraw Hill, USA, 2005. Albright S. Ch., Winston W.L. Management Science Modeling, South-Western Cengage Learning, 2009. Jablonský, J. Operační výzkum, Professional Publishing, 2002. Ravindran A.R. Operations Research and Management Science Handbook, CRC Press, 2008. Pinney W.E. a kol. Quantitative Methods for Management, Thomson Custom Publishing, 2009. Ragsdale C. T. Spreadsheet Modeling & Decision Analysis, a Practical Introduction to Management Science, Thomson Learning, USA, 2004.

Požadavky

Zkouška je písemná a ústní. Je prověřována míra osvojených znalostí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány dvěma písemnými pracemi, jejichž výsledky jsou započítávány do celkové klasifikace.

Garant

Ing. Simona Munzarová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Simona Munzarová, Ph.D.