Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management inovačních projektů (KEMCH / C602)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C602 - Management inovačních projektů, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úloha inovací v současném podnikání, inovace a ekonomický růst (význam pro ekonomický růst státu, podpora inovačního procesu), charakteristika inovací základní používané pojmy, zdroje inovací.Řízení inovací, přístupy k managementu inovací. Řízení inovací z hlediska vnějších a vnitřních vazeb firmy. Výzvy chemického průmyslu v souvislosti s tržními ohroženími.Strategické řízení inovací, Inovační strategie v současném tržním prostředí. Faktory ovlivňující inovační strategii firmy. Vazba na management změn a procesy implementace strategie podniku.Taktické řízení inovací, plánování, hodnocení a rozhodování o portfoliu inovačních projektůOperativní řízení inovací, realizace inovačních projektů. Koncept "3V": Vymyslet - Vyvinout - Vyrobit a prodat. Studie proveditelnosti pro inovaci v chemických a potravinářských výrobáchFinanční hodnocení inovačních projektů, rozhodovací úlohy. Promítání rizika do hodnocení inovačních projektů. Investiční program firmy, Seed capital, Spin-off firmy.Nefinanční hodnocení inovačních projektů. Marketingová hlediska. Životní cyklus výrobku.Environmentální a sociální aspekty inovačních projektů chemických a potravinářských produktů a jejich hodnocení. EIA a SIA, RA (Risk Assessment).Lidský faktor v inovačním procesu. Motivace, tvorba proinovačního prostředí a projektového týmu. Kreativita.Výzkum a vývoj jako specifický zdroj inovací. Právní ochrana výsledků výzkumu a vývoje.Transfer technologií, podstata a význam transferu technologií. Význam strategického partnerství. Licence, druhy licencí, formy transferu technologií v chemickém a potravinářském průmyslu.Inovace v rámci EU.Historie, současnost, budoucí vývoj inovací v chemickém průmyslu v ČR. Specifika řízení inovačních projektů v chemickém průmyslu. Tah vědecko-technického rozvoje.ISpecifika řízení inovačních projektů v rámci EU, legislativní podmínky, strategie EU pro inovace, výzkum a vývoj. Offsetové programy.Inovační projekty a udržitelný rozvoj. Společenská odpovědnost firem v managementu inovací.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v ekonomických souvislostech managementu inovací a investic, se zaměřením na specifické podmínky chemického a potravinářského průmyslu. Je připraven podílet se na inovačních projektech, posoudit proveditelnost a zvládat základní techniky pro hodnocení inovací a investic. Absolvování předmětu doplňuje znalosti o podmínkách v Evropském prostoru, který si klade za cíl praktikovat proinovační politiku.

Literatura

Passos, L. M., Ribeiro, P. C. Innovation in food engineering, 2010, Boca Raton CRC Press/Taylor & Francis. Jáč, I. a kol. Inovace v malém a středním podnikání. 2005, Computer Press. PITRA, Z. Management inovačních aktivit. Praha: Professional Publishing, 2006. Jain, K. R. Managing research, development and innovation, 2010,Hoboken John Wiley & Sons. Tidd, J. a kol. Řízení inovací. 2007, Computer Press. Drucker, P.F. Inovace a podnikavost. MANAGEMENT PRESS, Praha 1993. Pitra, Z. Inovační strategie. Grada.

Požadavky

Zkouška je ústní. Zkouška se skládá z napsání testu a následném vyhodnocení. Vybrané okruhy otázek jsou poté hlouběji diskutovány. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány dvěma praktickými semestrálními projekty, jejichž výsledky jsou započítávány do celkové klasifikace.

Garant

Ing. Jan Vávra, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Vávra, Ph.D.