Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody statistické analýzy (KEMCH / C603)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C603 - Metody statistické analýzy, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní statistická terminologie. Etapy statistického zkoumání.Teorie chyb. Náhodný jev. PravděpodobnostZákladní a výběrový soubor Zákony rozdělení jednorozměrné náhodné veličiny.Rozdělení diskrétní náhodné veličiny.Rozdělení spojité náhodné veličiny.Základy bodového a intervalového odhadu.Testování statistických hypotéz- parametrické testy.Neparametrické testy.Průzkumová analýza jednorozměrných dat.Analýza rozptylu.Závislosti náhodných veličin - funkční, regresní, korelační, těsnost závislosti.Jednoduchá a vícenásobná lineární regrese.Základní popis a analýza časových řad, prognózování.Plánování experimentů.Základy statistické kontroly jakosti.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen správně se orientovat v základních statistických charakteristikách a používat odpovídající základní statistické metody zpracování experimentálních dat zejména s využitím Excelu. Je kompetentní navrhovat a provádět odpovídající způsoby získávání dat, jejich zpracování, analýzu, interpretaci a prezentaci výsledků s ohledem na praxi v chemickém či polygrafickém podniku či laboratoři.

Literatura

nullCyhelský L. a kol. Elementární statistická analýza, Management press, 1996. nullSOUČEK E. Základy pravděpodobnosti a statistiky. Skripta Univerzita Pardubice, 2004, ISBN80-7194-611-7. DOUGLAS C. MONTGOMERY. Applied Statistics and Probability for Engineers, John wiley Sons,Inc., USA, 2006, ISBN 0-471-73556-6. PAPPER W. Interactive Statistics for the Behavioral Science, Sinauer Associates, USA, 2004. HENDL J. Přehled statistických metod zpracování dat, Portál, s.r.o. Praha, 2004. MELOUN M., MILITKÝ J. Statistická analýza experimentálních dat, Academia, Praha, 2004. Tošenovský J., Noskievičová D. Statistické metody pro zlepšování jakosti. Montanex a.s. Ostrava, 2000.

Požadavky

Zkouška má dvě části - písemnou s počítačem a ústní. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Do celkové klasifikace jsou započítávány výsledky z průběžného testu.

Garant

Ing. Vladimíra Vlčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Vladimíra Vlčková, Ph.D.