Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Financování podniku (KEMCH / C808)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C808 - Financování podniku, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Postavení podniku v tržní ekonomice, hmotné a finanční toky ve výrobním podniku. Finanční cíle podniku. Investování a financování. Financování podniku.Finanční potřeby a finanční zdroje. Struktura finančních zdrojů výrobních podniků, členění zdrojů podle různých hledisek. Formy financování.Interní zdroje financování - odpisy (podstata, metody stanovení, porovnání, využití v podniku).Interní zdroje financování - zadržený zisk, mechanismus rozdělování zisku. Dividendová politika.Bankovní soustava. Bankovní produkty - podstata, druhy, cena. Význam pro výrobní podniky.Depozitní bankovní produkty - podstata, formy, porovnání.Bankovní úvěry - podstata, druhy, způsoby čerpání a splácení, zajištění, náležitosti úvěrové smlouvy. Využití při financování podniků.Obchodní a dodavatelské úvěry - podstata, hodnocení, význam pro financování výrobních podniků.Trh cenných papírů - charakteristika, význam, složky, účastníci, funkce. Obchodování s cennými papíry.Majetkové a úvěrové cenné papíry - charakteristika, hodnocení, využití v podniku.Cash flow - podstata, výkaz CF přímou metodou. Rozpočet příjmů a výdajů ve výrobním podniku.Tuzemský platební styk - charakteristika, nástroje a jejich využití v podniku.Zahraniční platební styk - charakteristika, nástroje a jejich využití v podniku.Směnky - podstata, využití při financování podniku. Eskontní úvěr.

Získané způsobilosti

Posluchač má po absolvování předmětu základní představu o možnostech a nástrojích financování podniku. Je schopen orientace v dané problematice a propočtech využívaných při rozhodování o způsobech financování podniku.

Literatura

Pecinová, Z. Financování podniku - materiál pro studenty (semináře), Univerzita Pardubice, aktuální verze, dostupné on line (Stag). Pecinová, Z. Soubor prezentací k předmětu Financování podniku, Univerzita Pardubice, aktuální verze, dostupné on line (Stag). Pecinová, Z. Učební text pro podporu výuky předmětu Financování podniku, Univerzita Pardubice, aktuální verze, dostupné on line (Stag). DVOŘÁK, P.:. Bankovnictví pro bankéře a klienty. Praha: Linde, 2005. Radová, J. Finanční matematika pro každého, Praha, Grada, 2011. Valach, J. Investiční rozhodování a dlouhodobé financování, Praha Ekopress, 2010. MELUZÍN, T., ZINECKER, M.:. IPO. Brno. Computer Press, 2009.

Požadavky

Zkouška je ústní. V rámci zkoušky je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány jednou písemnou prací, jejíž výsledky jsou započítávány do celkové klasifikace, stejně jako zpracování a obhajoba semestrální práce.

Garant

Ing. Zuzana Pecinová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zuzana Pecinová, Ph.D.