Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy manažerského účetnictví (KEMCH / C836)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C836 - Základy manažerského účetnictví, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojetí a vývoj nákladového a manažerského účetnictví.Základní klasifikace nákladů v manažerském účetnictví.Účelové členění nákladů, význam nákladů relevantních pro rozhodování, oportunitní náklady.Základní alokační principy, kalkulace nákladů výkonů.Kalkulace úplných nákladů, typový kalkulační vzorec, metodika výpočtu.Kalkulace neúplných nákladů, charakter fixních nákladů, příspěvek na úhradu fixních nákladů a zisku.Kalkulace v podmínkách chemických výrob.Výnosové a nákladové funkce.Rozhodovací úlohy, rozhodování na existující kapacitě.Plánování a rozpočtování, metodika tvorby plánů a rozpočtů.Krátkodobé rozpočty, tvorba a využití variantních rozpočtů.Dlouhodobé a střednědobé rozpočty, klouzavé a indikativní rozpočty.Rozpočty režijních nákladů, variátory, limity, normativy.Program Umberto - softwarové řešení pro manažerské účetnictví.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v základních výpočtech v oblasti manažerského účetnictví a je schopen interpretace vypočtených veličin. Zároveň je schopen rozhodovat o vhodném způsobu monitorování významných podnikových informací v oblasti nákladů, kalkulací a rozpočtů. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium předmětu "Manažerské účetnictví".

Literatura

Branská, L., Vávra, J. Ekonomika a management chemických výrob, 2013, Univerzita Pardubice. Louderback, J.G. Managerial accounting, 2003, Mason South-Western. Lazar, J. Manažerské účetnictví a controlling, 2012, Grada Publishing, a.s. Král B. a kol. Manažerské účetnictví, 2010, Management Press. Fibírová J. a kol. Nákladové účetnictví (manažerské účetnictví I), 2000, VŠE Praha. Synek M. a kol. Manažerská ekonomika, 2007, Grada Publishing. Kolektiv autorů. Manažerské účetnictví v případových studiích a úlohách, 1997, VŠE Praha. SCHROLL, R. A KOL. Manažerské účetnictví, 1997, Svaz účetních v nakladatelství Bilance. Hradecký M., Lanča, J., Šiška, L. Manažerské účetnictví, 2008, Grada Publishing a.s. POPESKO, B.:. Moderní metody řízení nákladů. Praha: Grada Publishing, 2009.

Požadavky

Zkouška je ústní. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Před koncem semestru jsou znalosti prověřeny písemnou prací, jejíž výsledky jsou poté započítávány do celkové klasifikace.

Garant

Ing. Jan Vávra, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Vávra, Ph.D.