Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management kvality, envir. a bezpečnosti (KEMCH / C861)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C861 - Management kvality, envir. a bezpečnosti, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata procesního managementu podniku. Integrovaný management a jeho základní složky.Systém managementu kvality. Úkoly a funkce. Základní koncepce managementu kvality v podniku. TQM.Normy řady ISO 9000, podstata a vývoj. Norma ISO 9001:2008 (ČSN EN ISO 9001:2009), struktura a obsah požadavků. Její vztah k procesnímu managementu podniku.Systém managementu kvality - identifikace procesů, procesní mapy.Řízení procesů, měření procesů a jejich trvalé zlepšování.Specifické systémy managementu kvality ve farmaceutických a potravinářských výrobách.Péče o životní prostředí (nadnárodní aktivity, národní aktivity a státní regulace). Východiska zavádění EMS a obecné předpoklady fungování.Metodologické návody pro implementaci EMS - ISO 14 000 a EMAS II a jejich požadavky.Environmentální aspekty a řízení environmentálních dopadů.Dokumentace v systému managementu kvality a v systému environmentálního managementu.Základní právní normy v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Systém managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, úkoly a funkce, metodologické návody pro zavádění.Identifikace bezpečnostních rizik a řízení podnikových procesů z hlediska těchto aspektů. Dokumentace systému managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.Systém managementu požární ochrany, úkoly a funkce, požární rizika a jejich řízení. Dokumentace systému požární ochrany.Integrovaný systém managementu. Úkoly a funkce. Postupy zavádění.Pozn.: V rámci seminářů jsou procvičovány metody a nástroje managementu kvality, environmentu a bezpečnosti, zejména základní metody a nástroje (s využitím software IBM SPSS Statistics), metody analýzy způsobilosti procesů (s využitím software IBM SPSS Statistics), nové metody a nástroje využitelné v systémech managementu a metoda QFD.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen orientace v jednotlivých systémech managementu a zná podstatu jednotlivých metodologických návodů pro implementaci. Je kompetentní účastnit se implementace jednotlivých složek integrovaného managementu (tj. managementu kvality, environmentu i bezpečnosti a ochrany zdraví při práci), vytvářet dokumentaci i trvale tyto systémy zlepšovat. Zná podstatu tvorby integrovaného systému a je schopen integrovat dílčí systémy do jednoho celistvého.

Literatura

Branská L. Management kvality, environmentu a bezpečnosti. Materiál pro studenty cvičení, Univerzita Pardubice, 2012. Branská L. Soubor power pointových prezentací k předmětu "Management kvality, environmentu a bezpečnosti". Univerzita Pardubice, 2011. Sheldon CH., Yoxon, M. Environmental Management Systems: a step-by-step guide to implementation & maintenance, Earthscan, 2006. Veber J. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce, Management Press, 2006. Dale B.G., Wiele T., Iwaarden J. Managing quality, Blackwell Publishing, 2007. Metodologické návody pro zavádění systémů managementu (Norma ČSN EN ISO 9001:2009 Systémy managementu kvality-Požadavky, Norma ČSN EN ISO 14001:2005 Systémy environmentálního managementu - Požadavky, ČSN OHSAS 18001:2008 - Systémy managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci - Požadavky). Nenadál J. a kol. Moderní management jakosti, Management Press, 2011.

Požadavky

Zkouška je ústní. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Na konci semestru jsou znalosti prověřeny závěrečnou písemnou prací, jejíž výsledek je započítáván do celkové klasifikace.

Garant

doc. Ing. Lenka Branská, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lenka Branská, Ph.D.