Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř z fyzikální chemie I (KFCH / C015K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFCH / C015K - Laboratoř z fyzikální chemie I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ideální plyn - základní zákony (Boyleův, Charlesův zákon).Viskozimetrie (stanovení molární hmotnosti vysokomolekulární látky).Povrchové napětí kapalin (stalagmometrie, bublinková tlaková metoda), závislost na teplotě (stanovení podle Du Nuoy - kroužková metoda).Kalorimetrie - měření rozpouštěcích a hydratačních tepel pevných látek (anorganické soli), stanoveníneutralizační entalpie (kyselina + zásada) v kapalné fázi.Parciální molární objemy, závislost na složení směsi (voda-ethylalkohol) .Rovnováha kapalina - pára v jednosložkové soustavě (Claisius-Clapeyronova rovnice), výpočet výparnýchentalpií pro různá rozpouštědla.Ebuliometrie - stanovení molární hmotnosti organických látek.Rozdělovací koeficient (stanovení jeho hodnoty pro organickou kyselinu v systému toluen-voda).Elektromotorické napětí článku - měření a teoretický výpočet EMN článku s převodem.Molární vodivost silného elektrolytu - stanovení molární vodivosti podle Kohlrauschova zákona.Kinetika chemických reakcí: Rozpad komplexu [Mn(C2O4)3]3- jako reakce I.řádu - určení rychlostní konstanty.Stanovení aktivační energie z Arrheniovy závislosti rychlostní konstanty na teplotě.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen zvládnout základní praktické úlohy z Fyzikální chemie.

Literatura

M. Handlířová a kol. Návody pro laboratorní cvičení z fyzikální chemie, skripta Univerzity Pardubice. M. Handlířová a kol. Návody pro laboratorní cvičení z fyzikální chemie, skripta Univerzity Pardubice. A. Tockstein. Základy fyzikální chemie I, skripta VSCHT Pardubice. Univerzita Pardubice, 1995. A. Tockstein. Základy fyzikální chemie I, skripta VSCHT Pardubice. A. Tockstein. Základy fyzikální chemie II, skripta VŠCHT Pardubice. A. Tockstein. Základy fyzikální chemie II, skripta VŠCHT Pardubice.

Požadavky

Průběžné hodnocení protokolů po ukončení jednotlivých úloh - 60% hodnoceníprůběžná písemná kontrola připravenosti na jednotlivé úlohy - 20 % hodnocenízávěrečné ústní zkoušení z celého rozsahu předepsaných prací - 20 % hodnocení

Garant

Ing. Václav Lochař, Ph.D.Ing. Jana Shánělová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jozef Chovanec, Ph.D.