Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná chemická kinetika (KFCH / C062)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFCH / C062 - Aplikovaná chemická kinetika, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je rozdělen do několika částí: první část obsahuje rozdělení chemických reakcí z hlediska reakční kinetiky (dle počtu a druhu fází, stechiometrických a rychlostních rovnic, atd.) a nejzákladnější představy kinetiky reakcí v plynné fázi a v roztocích včetně homogenní katalýzy.Druhá část obsahuje rozdělení chemických reaktorů, sestavení látkových a energetických bilancí pro jednotlivé typy reaktorů (projektorová rovnice, rovnice integrální přeměny-vsádkový, poloprůtokový, průtokový reaktor s pístovým tokem, s ideálním mícháním).Třetí část se zabývá zpracováním experimentálních dat: veličiny pro sledování časového průběhu elementárních reakcí a dále obecnými metodami řešení rychlostních rovnic včetně určení stechiometrie a řádu reakce.Poslední čtvrtá část je věnována studiu rychlých reakcí (metoda teplotního maxima, metoda kontinuálního toku, zhášecí metoda, atd), relaxačním metodám (metoda teplotního, tlakového skoku, metoda elektrického impulzu, metody založené na rozšiřování spektrální čáry (NMR, EPR)) a základům kinetiky fotochemických reakcí.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen samostatně řešit složitější problémy týkající se kinetiky chemických reakcí a chemických reaktorů.

Literatura

Treindl L. Chemická kinetika. SPN Bratislava, 1978. Levenspiel O. Teorie a výpočty chemických reaktorů. SNTL Praha, 1967. Ilavský J., Valtýni J., Brunovská A. Aplikovaná chemická kinetika a teória chemických reaktorov. SVŠT, Bratislava, 1982. Moore W. J. Fyzikální chemie, SNTL Praha 1979. Tockstein A. Vyšetřování a řešení kinetických schemat homogenních reakcí. VŠCHT Praha, 1978.

Požadavky

Teoretická příprava na přednášky a cvičeníZkouška (písemný test, ústní zkoušení)

Garant

Ing. Václav Lochař, Ph.D.

Vyučující

Ing. Václav Lochař, Ph.D.