Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Heterogenní katalýza (KFCH / C065)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFCH / C065 - Heterogenní katalýza, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Heterogenní nekatalytické reakce plyn - kapalina. Filmová teorie.Heterogenní nekatalytické reakce tekutina - tuhá látka. Model nezreagovaného jádra. Model porézní zrnité částice.Heterogenní katalýza. Základní pojmy.Heterogenní katalýza. Langmuir-Hinshelwooldova kinetika. Redox mechanismus Marse a van Krevelena.Heterogenní katalýza. Kinetika na energetických heterogenních površích katalyzátoru. Vnější a vnitřní přenos hmoty a tepla v heterogenní katalýze.Strategie výběru experimentálních technik k charakterizaci katalyzátorů. Stanovení velikosti specifického povrchu a velikosti pórů. Objemové vlastnosti katalyzátorů. Spektroskopické a difrakční metody. Techniky termální analýzy.Strategie výběru experimentálních technik k charakterizaci povrchových vlastností katalyzátorů. Rovnovážná adsorpce, adsorpční kalorimetrie, IR spektroskopie povrchových komplexů, acidobazické a redox vlastnosti. Typ a koncentrace aktivních center. In-situ metody charakterizace katalytické reakce.Příprava a výroba heterogenních katalyzátorů.Aktivace molekul. Deaktivace, reaktivace a regenerace katalyzátorů.Katalytické reakce v laboratorním měřítku.Přechod z laboratoře po průmysl. Aspekty aplikované katalýzy.Mechanismy katalytických reakcí. Klasifikace heterogenně katalytických reakcí.Příklady využití heterogenní katalýzy. Acidobazická a redox katalýza - principy a příklady.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by měl být posluchač schopen orientovat se v problematice heterogenních katalytických reakcí, jako je např. kinetika heterogenních katalytických reakcí, možnost charakterizace pevných katalyzátorů a jejich průmyslové využití. Student by zároveň měl být schopen samostatně řešit problematiku s tím spojenou.

Literatura

Szabó Z. G. Contact catalysis. Akadémia Kiadó, Budapest, 1976. Thomas J. M., Thomas W. J. Heterogeneous catalysis. New York, 1997. Doraiswamy L. K, Sharma M. M. Heterogeneous reactions. John Wiley + Sons, New York, 1984. Niemantsverdriet J. W. Spectroscopy in catalysis. VCH, New York, 1995.

Požadavky

Zkouška je písemná a ústní. V průběhu semestru bude posluchač samostatně řešit zadané úlohy, jejichž úkolem je aktivní zapojení studenta do dané problematiky.

Garant

doc. Ing. Libor Čapek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Libor Čapek, Ph.D.