Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzikální chemie (KFCH / C119)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFCH / C119 - Biofyzikální chemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení biofyzikální chemie. Klasifikace a organizace biosystémů, odlišení od neživých systémů.Fyzikální a chemické metody studia biomolekul a jejich seskupení do úrovně biopolymerů.Struktura a vlastnosti biopolymerů: bílkoviny, nukleové kyseliny, polysacharidy a lipidy.Biomembrány, biotermodynamika: termodynamické zvláštnosti biosystémů, entropie - pravděpodobnost, uspořádanost a informace; základy nerovnovážné termodynamiky.Základy enzymologie: klasifikace, názvosloví, struktura a formy výskytu enzymů.Kinetika biochemických procesů: enzymatické reakce - rovnice Michaelis-Mentenové, vícesubstrátová kinetika, kinetika inhibice enzymů.Kinetika růstu a množení mikroorganismů a substrátová kinetika ve vsádkovém reaktoru a chemostatu.Základy farmakokinetiky: kinetika rychlého intravaskulárního a extravaskulárního podání léku.

Získané způsobilosti

Absolvent tohoto předmětu bude schopen samostatně řešit fyzikálně-chemické problémy z oblasti biotermodynamiky (např. výpočty energetických změn při bioreakcích) a kinetiky procesů probíhajících v biosystémech (např. stanovení reakčního schematu a rychlostních konstant enzymatických a fakmakokinetických reakcí).

Literatura

Komers K., Čegan A., Komersová A., Machek J. Biofyzikální chemie. Univerzita Pardubice, 2003. Kodíček M., Karpenko V. Biofyzikální chemie, Academia Praha 1977. Kotyk A., Horák J. Enzymová kinetika, Academia Praha 1977. Vodrážka Z. Fyzikální chemie pro biologické vědy, Academia Praha 1982. Devlin T. M. Texbook of Biochemistry, Willey-Liss, 3. edition 1992.

Požadavky

V průběhu semester budou zadány 2 ročníkové písemky (příklady a/nebo otázky), hodnocení činí 0 - 40% z celku. Zkouška je písemná (0-20%) a ústní (0-40%) a probíhá v jednom dni. Zkouška je absolvována při dosažení minimálně 50%. Neznalost jedné z otázek u ústní zkušky znamená neúspěch u zkoušky bez ohledu na ostatní výsledky.

Garant

Ing. Alena Komersová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Alena Komersová, Ph.D.