Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody měření fyzikálně chemických velič (KFCH / C817)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFCH / C817 - Metody měření fyzikálně chemických velič, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Měření základních fyzikálních veličin - teploty, tlaku a hustoty.Metody používané k zjišťování rychlostí molekul plynů, difuzního koeficient a koeficientutepelné vodivosti v plynech a kapalinách.Metody zjišťování kritických veličin reálných plynů. Další stavové rovnice reálných plynů.Teorém korespondujících stavů.Měření koeficientu viskozity plynů a kapalin. Měření povrchového napětí kapalin.Metody odhadu teploty tání a teploty varu látek. Metody odhadu hustot kapalin.Zjišťování termochemických dat - kalorimetrie. Typy kalorimetrů.Metody odhadu slučovací enthalpie a závislosti Cp na teplotěExperimentální zjišťování parciálních molárních veličinMetody měření a odhadu tenze par látek. Metody odhadu výparné enthalpie.Určování aktivitních koeficientů ve směsích látek.Metody určování fázových diagramů binárních systémů.Molární refrakce a polarizace. Metody měření a odhadu elektrického dipól-momentu a indexulomu.Měření molekulové hmotnosti.Měření molekulových hmotností makromolekulárnich látek.

Získané způsobilosti

Jsou získány znalosti o experimentálních a odhadových metodách používaných pro získávání základních fyzikálních a fyzikálně-chemických veličin, jejich přednostech a limitech.

Literatura

Moore W. J. Fyzikální chemie, SNTL Praha 1979. A. Tockstein. Základy fyzikální chemie I, skripta VSCHT Pardubice. Univerzita Pardubice, 1995.

Požadavky

Ústní zkouška z přehledu probraného učiva.

Garant

doc. Ing. Pavel Čičmanec, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Čičmanec, Ph.D.