Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie II (KFCH / C833)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFCH / C833 - Fyzikální chemie II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kinetická teorie látekIdeální plyn - rychlost částic, srážky, volná dráha (využití: molekulární destilace, efuze)Reálný plyn - další stavové rovnice (kubické, složitější, viriálový rozvoj), kompresibilní faktor a jejich srovnání, stanovení a využití kritických veličin, směs (reálných) plynůKapaliny - stavové chování (různé stavové rovnice, diagram expanzního faktoru), osmotický tlak a práce (využití a jeho měření), popis a využití dalších typů kapalin (superkritické, tekuté krystaly a iontové)Tuhé látky - popis krystalů, krystalografické soustavy, dělení krystalů podle vazeb, reálné krystaly, výzkum struktury, molekulárně kinetický obraz, molární tepelná kapacitaPro plyny, kapaliny i pevné látky: využití koeficientů izobarické roztažnosti a izotermické stlačitelnostiTransportní jevy v látkách - tepla, hybnosti: dělení tekutin podle viskozity (newtonské, nenewtonské), viskozita plynů, její měření viskozity a závislost na teplotě, viskozita vysokomolekulárních látek; difúze: I. Fickův zákon, popis, využití odvození difúzního koeficientu pro plyny a odvození Einsteinovy rovnice, II. Fickův zákon, měření koeficientuÚvod do povrchových jevůFázová rozhraní a jejich uplatnění, povrchová práce a energie, závislost na teplotěPodmínky rovnovah - Young-Laplaceova, Kelvinova rovnice a jejich význam, změna fázových rozhraní: Youngova rovnice, kapka na povrchu pevné látky, smáčení, flotace, kapilární jevyMěření povrchového napětí - dělení metod, základní popisOvlivnění povrch. napětí - Szyszkowského rovniceChemická kinetikaDělení chemických reakcí z hlediska kinetikyOdvození kinetických rovnic pro reakce I, II a částečně III řádu - ukázáno i pro lineárně závisle veličiny (tlak, absorbance)Odvození kinetických rovnic pro reakce bočné a vratné I řádu a princip ustáleného stavu pro reakce následnéUrčování stechiometrie a řádu reakce - diferenciální, integrální data (metoda poločasů)Experimentální přístupy ke studiu kinetiky chemických reakcí, verifikaceZákladní typy chemických reaktorůElektrochemieRovnováhy v elektrolytech, obecné řešení (podmínky 1., 2. a 3. druhu), význam a užití.Teorie kyselin a zásad (Broensted, Lewis) - chemické rovnováhy, popis titrační křivkyDebye-Huckel teoriePřevodová čísla, jejich měření a významOptické vlastnosti hmotyZákladní pojmy, index lomu, Interakce bez absorbce a s absorbcí záření, polarizovatelnost látek a její význam

Získané způsobilosti

Jsou prohloubeny a doplněny znalosti získané z kurzu Základy fyzikální chemie.

Literatura

A. Tockstein. Základy fyzikální chemie I, skripta VSCHT Pardubice. Univerzita Pardubice, 1995. A. Tockstein. Základy fyzikální chemie II, skripta VŠCHT Pardubice. Moore W. J. Fyzikální chemie, SNTL Praha 1979. Atkins P. W. ¨Physical chemistry, Oxford University Press, Oxford 1989 U.K. Oxford University Press, Oxford, 1989.

Požadavky

Na seminářích proběhnou 2-3 písemné kontroly z příkladů probíraných na předchozích seminářích, které tvoří 40% z celkového hodnocení. Zkouška v závěru semestru tvoří 60% hodnocení - 20% písemná část (příklady ze seminářů) a 40% ústní část.

Garant

Ing. Martin Hájek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Hájek, Ph.D.