Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie pro pokročilé (KFCH / C858)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFCH / C858 - Fyzikální chemie pro pokročilé, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kinetická teorie hmoty: Reálný plyn - pV diagram, důležité stavové rovnice (složitější, kubické, viriálový rozvoj), teorém korespondujících stavů, stavové chování kapalin: van der Waals a Racket. Tuhé látky - struktura a její určování molekulárně kinetický obraz klasického a kvantovaného lineárního oscilátoru, Einsteinova a Debyeova aproximace tepelných kapacit, Born-Karmanova teorie. Transportní jevy v tekutinách a tuhých látkách - viskozity - měření a teplotní závislosti.Termodynamika: První věta termodynamická, molární tepelné kapacity a jejich závislost na teplotě, jejich odhady - substituční a příspěvkové metody, Joule-Thomsonův jev, význam.Druhá věta termodynamická, formulace entropie. Termodynamika směsí látek, definice chemického potenciálu a parciální molární veličiny. Obecná podmínka termodynamické rovnováhy. Systémy s velkým povrchem - povrchová energie a práce, Young-Laplaceova rovnice, Kelvinova rovnice, závislost povrchových napětí na koncentraci, adsorpce na pohyblivých rozhranních, adsorpce na tuhých látkách. Koloidní systémy, vlastnosti koloidních částic - sedimentace, viskozita, rozptyl světla, elektroforéza.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu získá přehled o kinetické teorii látek, termodynamice, fázových i chemických rovnováhách a chemické kinetice. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium dalších předmětů jak na specializaci Technická fyzikální chemie tak i dalších oborů, jako je anorganická, organická i analytická chemie.

Literatura

M. Handlířová a kol. Sbírka příkladů z fyzikální chemie, 1998, Univerzita Pardubice. Univerzita Pardubice, 1998. A. Tockstein a kol. Sbírka řešených příkladů z fyzikální chemie, 1982, VSČHT Pardubice. VŠCHT Pardubice, 1982. A. Tockstein. Základy fyzikální chemie I, 1995, Univerzita Pardubice. Univerzita Pardubice, 1995. A. Tockstein. Základy fyzikální chemie II, 1996, Univerzita Pardubice. Univerzia Pardubice, 1996. Moore W. J. Fyzikální chemie, SNTL Praha 1979. SNTL Praha, 1979. Laider K. J., Meiser J. H., Sanctuary B. C. Physical Chemistry. Houghton Miffin Company, New York, 2003. Atkins P. W. ¨Physical chemistry, Oxford University Press, Oxford 1989 U.K. Oxford University Press, Oxford, 1989. Adamcová Z. a kol. Příklady a úkoly z fyzikální chemie, 1989, SNTL Praha. SNTL Praha, 1989. K. Komers. Základy koloidní chemie, skripta Univerzity Pardubice. Univerzita Pardubice, 1996.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány řešením teoretických i numerických problémů.

Garant

doc. Ing. Roman Bulánek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Roman Bulánek, Ph.D.