Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nerovnovážná termodynamika (KFCH / C914)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFCH / C914 - Nerovnovážná termodynamika, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vratné a nevratné procesy. Nevratné procesy v homogenních systémech: základní pojmy - tok a produkce entropie a jejich aplikace na přenos tepla a hmoty včetně toku lamelou, homogenní chemická reakce, kombinace dějů. Obecný vztah pro produkci entropie (2 týdny).Toky a hnací síly: fenomenologické rovnice a jejich aplikace na energetický a látkový přenos.Fenomenologické koeficienty a jejich význam. Onsagerův princip reciprocity (OPR), Onsagerovy a Casimirovy sekundární (křížové) koeficienty. Aplikace OPR na některé chemické reakce blízko rovnováhy. Popis některých lineárních procesů, Glansdorff-Prigoginovo evoluční kriterium (3 týdny).Stacionární stavy - jejich význam a jejich aplikace na některé chemické reakce. Periodické chemické reakce: podmínky existence a charakteristika oscilujících systémů. Model dle Lotky-Volterra, matematický rozbor nelineárních diferenciálních kinetických rovnic s linearizací v okolí stacionárních bodů. Typy stacionárních bodů a tvary trajektorií v jejich okolí, bifurkace a bifurkační body. Speciální typy oscilačních reakcí, zejména se zaměřením na Brusselátor a Oregonátor (jen stručně) (7 týdnů).Eko-systémy: Verhulstova rovnice logistického růstu a její aplikace na živé systémy, matematický popis mutací a dělby práce (3 týdny).

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu má posluchač rozšířené znalosti o termodynamice, je schopen se orientovat v základních modelech pro ekologické systémy.

Literatura

Prigogin I. Introduction to Thermodynamics of Irreversible Processes. Inostranaja literatura, 1960. Krempaský J. a kol. Synergetika. SAV Bratislava, 1988. Fischer O., Kučera I. Nerovnovážné soustavy. SPN Praha, 1987. Prigogin I., Nicolis G. Self Organization in Nonequilibrium Systems.

Požadavky

Zkouška je ústní. Rozprava nad vybranými okruhy je základní formou zkoušky. Je prověřována úroveň dosažených znalostí a aplikačních dovedností.

Garant

Ing. Martin Hájek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Hájek, Ph.D.