Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Povrchové jevy na tuhých látkách (KFCH / C921)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFCH / C921 - Povrchové jevy na tuhých látkách, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie adsorpčních sil - fyzikální adsorpce a chemisorpce. Kinetika a termodynamika adsorpce na tuhých látkách. Teorie adsorpčních rovnováh - izotermy jednovrstvé adsorpce. Teorie adsorpčních rovnováh - izotermy vícevrstvé adsorpce, kapilární kondenzace. Volumetrické metody stanovení adsorbovaného množství - experimentální aparatury a princip měření. Vážkové metody stanovení adsorbovaného množství - typy experimentálních aparatur a princip měření. Chromatografické metody stanovení adsorbovaného množství - eluční a frontální metody. Spektrální metody studia adsorpčních rovnováh - typy spektroskopií a jejich využití.Teplotně programované metody - teorie neizotermálních metod a experimentální uspořádání, určení desorpční aktivační energie a kinetiky desorpce. Metody určení specifického povrchu tuhých látek. Metody studia textury tuhých látek - určování velikosti částic a pórovitosti. Technické využití adsorpce - separace a čištění látek, využití adsorpčních jevů ve vakuové technice.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v teorii adsorpčních sil a rovnováh a dále v instrumentální technice využívané k měření a studiu povrchových jevů. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium dalších předmětů jak na specializaci Technická fyzikální chemie tak i dalších oborů, jako je anorganická, organická i analytická chemie.

Literatura

Ponec V., Knor Z., Černý S. Adsorpce na tuhých látkách. SNTL Praha, 1968. A. Tockstein. Základy fyzikální chemie I, skripta VSCHT Pardubice. Univerzita Pardubice, 1995. A. Tockstein. Základy fyzikální chemie II, 1996, Univerzita Pardubice. Univerzia Pardubice, 1996. Rouquerol F., Rouquerol J., Sing K. Adsorption by Powders and Porous Solids. Academic Press, San Diego, 1999. Van Santen R. A., Van Leeuwen P. W. N. M., Moulijn J. A., Averill B. A. Catalysis: an Integrated Approach. Academic Press, San Diego, 1999. Moore W. J. Fyzikální chemie, SNTL Praha 1979. SNTL Praha, 1979. Paryjczak T. Gas Chromatography in Adsorption and Catalysis. PWN Waršava, 1986. Laider K. J., Meiser J. H., Sanctuary B. C. Physical Chemistry. Houghton Miffin Company, New York, 2003. Atkins P. W. ¨Physical chemistry, Oxford University Press, Oxford 1989 U.K. Oxford University Press, Oxford, 1989. Niemantsverdriet J. W. Spectroscopy in catalysis. VCH, New York, 1995.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány řešením teoretických i numerických problémů.

Garant

doc. Ing. Roman Bulánek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Roman Bulánek, Ph.D.