Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie organokovových sloučenin I (KOANCH / C057)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOANCH / C057 - Chemie organokovových sloučenin I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj a současné trendy v chemii organokovových sloučenin (COS).Klasifikace organokovových sloučenin podle převažujícího typu vazby.Energie, polarita a reaktivita vazby kov - uhlík. Příčiny nestability a vysoké reaktivity COS. COS hlavních podskupin. Obecné metody přípravy organokovových sloučenin prvků hlavních podskupin.Organokovové sloučeniny alkalických kovů.Organokovové sloučeniny prvků 2. a 12. skupiny.Organokovové sloučeniny prvků skupiny boru.Organokovové sloučeniny křemíku, germania, cínu a olova.Organokovové sloučeniny prvků 15. a 16. skupiny (arsen, antimon, bismut, selen,tellur). Organokovové sloučeniny Cu, Ag a Au se sigma-vazbami.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu může kvalifikovaně volit metody přípravy vybraných organokovových sloučenin nepřechodných prvků a s porozuměním přistupovat k jejich laboratorní realizaci. Absolvování předmětu představuje základní teoretický předpoklad pro práci a působení v dalších předmětech, a to zejména v "Laboratoři oboru I." a v "Laboratoři oboru II."

Literatura

Elschenbroich Ch., Salzer A. Organometallics (A Concise Introduction. Second, Revised Edition). VCH Weinheim, 1992. Elschenbroich Ch. Organometallics (Third, Completely Revised and Extended Edition). VCH Weinheim, 2006.

Požadavky

Průběžná kontrola studia během semestru se provádí formou 1 až 2 písemných prací, jejichž výsledek se započítává do celkové klasifikace (cca 30%). Zkouška je tvořena rovněž písemnou prací prověřující míru osvojených znalostí.

Garant

prof. Ing. Aleš Růžička, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Milan Nádvorník, CSc.prof. Ing. Aleš Růžička, Ph.D.