Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody charakterizace materiálů (KOANCH / C068)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOANCH / C068 - Metody charakterizace materiálů, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

UV/VIS spektroskopie, atomová spektroskopie.Disperzní a FT IČ a Ramanova spektroskopie.NMR, EPR spektroskopie.Rentgenová difrakční analýza.Rentgenová vlnově a energiově disperzní analýza. EXAFS. Mössbauerova spektroskopie.Termická analýza - TG, DTA, DSC.Optická mikroskopie a elektronová mikroskopie.Augerova spektroskopie, difrakce elektronů, hmotnostní spektroskopie.Ruthefordův zpětný rozptyl, spektroskopie pomalých a rozptýlených iontů, SIMS.Fotoelektronové spektroskopie - UPS, ESCA.Mikroskopie s elektromechanickou sondou - AFM, STM, fotoakustická mikroskopie.Metody stanovení základních parametrů tenkých vrstev.Metody charakterizace práškových materiálů - morfologie a velikost částic práškových materiálů, stanovení distribuce velikosti částic.Obrazová analýza.

Získané způsobilosti

Posluchač se po absolvování tohoto předmětu orientuje v současných metodách využívaných k charakterizaci materiálů a jejich vlastností. Je kompetentní rozhodnout o volbě vhodné metody studia jejich struktury, resp. vlastností.

Literatura

Šulcová P., Beneš L. Experimentální metody v anorganické technologii. Univerzita Pardubice, 2002. ECKERTOVÁ L. Metody analýzy povrchů. Elektronová spektroskopie. Academia, 1990. NĚMCOVÁ I., ČERMÁKOVÁ L., RYCHLOVSKÝ P. Spektrometrické analytické metody. Karolinum, 1997. Lindon C. Encyclopedia of Spectroscopy&Spectrometry. Academic Press, 2000. ISBN 1234.Chapman. Materials Science on CD-ROM. An interactive learning tool for students. ISBN . 0 412 83660 2.Vickerman J.C. Surface analysis. The principal techniques. Willey, 1997. ISBN 0-471-97292-4.

Požadavky

Na závěr semestru student absolvuje souhrnný test, na základě kterého obdrží zápočet. Při ústní zkoušce zodpoví doplňkové otázky k testu a k dalším studovaným okruhům. Je zde prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností.

Garant

prof. Ing. Petr Mošner, Dr.prof. Ing. Miroslav Vlček, CSc.

Vyučující

Dr. Liudmila Loghinaprof. Ing. Petr Mošner, Dr.prof. Ing. Miroslav Vlček, CSc.Dr. Ivan Voynarovych