Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kovové materiály (KOANCH / C083)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOANCH / C083 - Kovové materiály, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Klasifikace materiálů.Kovová vazba. Krystalová struktura kovů. Polymorfie.Poruchy krystalové struktury. Krystalizace. Mikrostruktura kovů. Fáze, slitiny.Mechanické vlastnosti kovů. Rekrystalizace. Metody zvyšování pevnosti kovů. Fyzikální vlastnostiObecné metody výroby kovů. Pyrometalurgické procesy. Hydrometalurgické procesy. Elektrometalurgické procesy v roztocích a taveninách. Rafinační procesy.Lehké kovy. Hliník a slitiny Hořčík. Beryllium. Nízkotavitelné kovy. Kompozice a pájky. Kovy se střední teplotou tání. Měď a slitiny Žárupevné kovy. Nikl. Kobalt.Vysokotavitelné kovy. Drahé kovy. Platinové kovy.Fázový diagram Fe-Fe3C. Strukturní složky ocelí. Diagramy izotermického rozpadu austenitu (TTT diagramy). Tepelné zpracování ocelí. Chemicko-tepelné zpracování.Výroba surové ho železa a litiny. Výroba a zpracování ocelí. Zkujňovací procesy a technologické metody výroby. Klasifikace ocelí.Prášková metalurgie. Výroba a vlastnosti kovových prášků. Tradiční i nové technologické postupy.Koroze chemická a elektrochemická. Metody ochrany vůči korozi.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace ve vlastnostech a aplikacích kovových materiálů. Je kompetentní rozhodovat o výběru vhodných materiálů pro různé účely a různá průmyslová prostředí. Absolvování předmětu doplňuje jeho přehled o základních materiálech používaných v nejrůznějších praktických aplikacích.

Literatura

BENEŠ A., DRASTÍK F., HOSTINSKÝ Z., KOUTSKÝ J., NĚMEC J. Nauka o kovech. SNTL Praha, 1974. BERÁNEK M., ŠEBKOVÁ J., PEDLÍK M. Technologie kovových materiálů. VŠCHT Praha, 1984. Koritta J., Pluhař J. Strojírenské materiály. SNTL Praha, 1966. SMITH C.O. The Science of Egineering Materials. Prentice Hall Int., London, 1977.

Požadavky

Zkouška je ústní. Během semestru jsou znalosti prověřovány 2 testy, jejichž výsledek je započítán do celkové klasifikace. Ke zkoušce student předkládá 5stránkovou rešeršní práci na dané téma, jejíž úroveň se rovněž bere v úvahu při klasifikaci.

Garant

doc. RNDr. Jana Holubová, Ph.D.prof. Ing. Ladislav Koudelka, DrSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Holubová, Ph.D.prof. Ing. Ladislav Koudelka, DrSc.