Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř oboru MI I (KOANCH / C084)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOANCH / C084 - Laboratoř oboru MI I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vakuová technologie. Příprava chalkogenidových materiálů v evakuovaných křemenných ampulích. Práce s křemenným sklem. Evakuace a zatavování ampulí.Příprava skelných materiálů fosfátového typu. Tavení, temperování skel.Opracování skelných materiálů. Řezání, broušení a leštění skel.Příprava polykrystalických vzorků na bázi ZnO. Syntéza, kontrola rtg,.difrakční analýzou. Měření dielektrických vlastností práškových materiál(vysokofrekvenčníelektrická vodivost, relativní permitivita, ztrátový činitel). Příprava tenkých vrstev napařováním. Měření tloušťky tenkých vrstev. Zpracování projektu na zadané téma z materiálů (skla, tenké vrstvy, monokrystaly atp.). Vypracování rešerše k danému tématu a provedení několika základních orientačních experimentů (syntézy, identifikace a základní charakterizace připravených materiálů).

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je posluchač schopen studované metody a postupy využívat v praxi.

Literatura

Hanykýř V., Havrda J. Speciální technologie keramiky I. VŠCHT Praha, 1991. Krejčiřík A. Technologie materiálů - příklady technologií. ČVUT Praha, 1986. Fanderlík I. Vlastnosti skel. Informatorium, Praha, 1996. Shelby J.E. Introduction to Glass Science and Technology. The Royal Society of Chemistry, Oxford, 2005. Valenta L. Keramická příručka. Vydavatelství technické literatury, Horní Maršov, 1999. Volf M.B. Technická skla a jejich vlastnosti. SNTL, Praha, 1987.

Požadavky

Během semestru jsou znalosti hodnoceny na základě písemných protokolů, které jsou studenti povinni z každé laboratorní práce vypracovat a dále na základě úrovně zpracování projektu na zadané téma. Po absolvování všech předepsaných laboratorních cvičení jsou znalosti studentů dále prověřeny formou závěrečné písemné práce, ve které je kladen důraz zejména na celkovou orientaci v oboru a schopnost použít studované znalosti v praxi.

Garant

prof. Ing. Petr Mošner, Dr.