Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vibrační a elektronová spektroskopie (KOANCH / C108)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOANCH / C108 - Vibrační a elektronová spektroskopie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dvouatomová molekula. Vliv hmotnosti vibrujících částic a vliv silové konstanty na vlnočet. Lineární harmonický oscilátor. Anharmonické vibrace. Výběrové pravidlo harmonického oscilátoru a výběrové pravidlo symetrie. Víceatomové molekuly. Kombinační pásy. Koincidence Ramanových a IR spekter. Vibrační reprezentace a algoritmus jejího určení pro libovolnou N-atomovou molekulu. Přiřazování fundamentálních vibrací. Vibrační spektra pevných látek. Korelační tabulka. Elektronová spektra. Jednoelektronový systém-spektrum vodíkového atomu. Význam kvantových čísel u jedno a víceelektronového systému. Spektra víceelektronových atomů. Termy a jejich symboly. Určení termů. Mikrostav. Ekvivalence elektronů a děr. Celková degenerace termu. Franck-Condonovy parametry. Intenzita spektrální čáry-spinové výběrové pravidlo a pravidlo symetrie. Určení termu základního stavu-Hundova pravidla. Racahovy parametry. Interpretace elektronových spekter molekul.Elektronová spektra komplexů. Interligandové přechody. CT pásy. d-d přechody.Interpretace elektronových d-d spekter systémů s více než jedním d-elektronem. Metoda slabého pole. Nefelauxetický parametr, nefelauxetická řada.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je posluchač schopen dobré orientace v problematice vibrační a elektronové spektroskopie. Je schopen základní interpretace vibračních spekter a elektronových spekter komplexních sloučenin, zvl. spekter d-d přechodů. získané znalosti jsou zcela dostačující pro diplomovou práci a jsou základem pro další rozvoj v doktorském stupni studia nebo při laboratorní praxi.

Literatura

Cotton F. A., Wilkinson G. Anorganická chemie. Academia, Praha, 1973. Atkins P. W. Fyzikálna chémia. Oxford/STU v Bratislavě, 1999. Muck A. Symetrie krystalů a vibrační spektra. SNTL, Praha, 1987. Fišer J. Úvod do molekulové symetrie (aplikace teorie grup v chemii). SNTL, Praha, 1980. Fadini A., Schnepel F.-M. Vibrational Spectroscopy. Methods and Applications. John Wiley&Sons, NY, 1989.

Požadavky

Zkouška je písemná. Zahrnuje požadavky na pochopení základů aplikace symetrie a bodových grup pro práci s vibračními a elektronovými spektry.

Garant

prof. Ing. Zdeněk Černošek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Zdeněk Černošek, CSc.