Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie ochranných povlaků (KOANCH / C178)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOANCH / C178 - Fyzikální chemie ochranných povlaků, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Klasifikace disperzních soustav. Distribuční funkce velikosti částic.Kinetické vlastnosti disperzních soustav - difuzeKinetické vlastnosti - sedimentace a sedimentační rovnováha. Viskozita.Rozptyl elektromagnetického záření, principy a aplikace.Polymery - termodynamika roztoků: Floryho-Hugginsova rovnice.Konformace makromolekuly v roztoku a krystalu: nahodilé klubko, helix.Zředěné roztoky polymerů: Termodynamické a transportní vlastnosti.Stanovení distribučních funkcí a průměrů molární hmotnosti polymeru.Skelný stav, teorie skelného přechodu, faktory určující teplotu skelného přechodu.Krystalická fáze v polymerech, kinetika krystalizace, Johnson-Mehl-Avramiho model.Micelární koloidy: struktura molekul a micel, fyzikální vlastnosti.Heterogenní disperze: vznik a stabilita. Lyofobní soly a gely.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen základní orientace ve fyzikální chemie makromolekulárních látek a je schopen tyto poznatky konkrétně aplikovat na popis vlastností a chování nátěrových hmot.

Literatura

Pouchlý Julius. Fyzikální chemie makromolekulárních a koloidních soustav. VŠChT Praha, 2008. ISBN 978-80-7080-674-6.Bartovská Lidmila, Šišková Marie. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. VŠChT Praha, 2005. ISBN 80-7080-579-X.Meissner B., Zilvar V. Fyzika polymerů. SNTL/Alfa, Praha , 1987. http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-001/P. W. Atkins. Fyzikálna chémia. Oxford/STU Bratislava, 1999.

Požadavky

Zkouška je písemná, náplní je látka probraná na přednáškách během semestru.

Garant

doc. RNDr. Jana Holubová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Holubová, Ph.D.