Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výroba a vlastnosti skla (KOANCH / C303)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOANCH / C303 - Výroba a vlastnosti skla, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tvorba skel. Historie výroby skla. Skelný stav a struktura skel. Základní typy skel. Skla silikátová a nesilikátová. Metody přípravy skel. Významné vlastnosti skel a jejich měření. Hustota a viskozita skel. Mechanické, termomechanické a dielektrické vlastnosti skel.Optické vlastnosti skel. Reflexe, absorpce, index lomu, disperze.Průmyslová výrova skel. Suroviny. Tvarování. Chlazení.Typy sklářských pecí a jejich konstrukce. Žárovzdorné materiály.Výroba dutého skla. Ruční a strojní technologie. Výroba plochého skla.Float-proces.Výroba skelných vláken. Barvení skel. Vady skel. Zušlechťování skel. Současné trendy ve sklářství.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu získá posluchač základní znalostí v oblasti nauky o skelných materiálech, přípravě a výrobě, vlastnostech, vadách, charakterizaci a současných trendech ve sklářství.

Literatura

Volf M.B. Chemie skla. SNTL, Praha, 1987. Schill F. Chlazení skla. Informatorium, Praha, 1993. Smrček A, Oldřich F. Sklářské suroviny. Informatorium, Praha, 1994. Fanderlík I. Vlastnosti skel. Informatorium, Praha, 1996. Hlaváč J. Základy technologie silikátů. SNTL, Praha, 1988. Shelby J.E. Introduction to Glass Science and Technology. The Royal Society of Chemistry, Oxford, 2005. Rao K.J. Structural Chemistry of Glasses. Elsevier, Amsterdam, 2002.

Požadavky

Posluchač je hodnocen na základě výsledku dosaženého v souhrnném zkouškovém testu,který prověří míru osvojených znalostí. Zkouškový test se píše na závěr semestru.

Garant

prof. Ing. Petr Mošner, Dr.

Vyučující

prof. Ing. Petr Mošner, Dr.