Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kovy a slitiny (KOANCH / C393)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOANCH / C393 - Kovy a slitiny, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie výroby a používání kovů. Rozvoj metalurgie v 19 a 20.století.Chemická vazba v kovech, struktura kovů, polymorfie kovů. Slitiny kovů. Tuhé roztoky. Intermetalické fáze. Tuhnutí kovů a krystalizace. Polykrystalické materiály. Monokrystalické materiály. Mechanické vlastnosti kovů. Elastická deformace a.plastická deformace. Kujnost, tažnost, tvrdost kovů. Fázové diagramy slitin s neomezenou rozpustností. Drahé kovy a slitiny. Diagram Cu-Ni. Nízkotající kovy a slitiny. Diagram Pb-Sn. Pájky, ložiskové kovy. Lehké kovy. Hliník, hořčík a berylium. Výroba hliníku. Vlastnosti hliníku a aplikace. Wolfram a vysokotavitelné kovy. Prášková metalurgie. Železo a ocel. Digram Fe-Fe3C. Struktura ocelí a strukturní složky ocelíPyrometalurgické procesy. Výroba surového železa. Výroba oceli. Tepelné a chemické zpracování ocelí. Měď, mosaz a bronzy. Výroba mědi a její rafinace, vlastnosti, aplikace.Koroze chemická a elektrochemická, ochrana proti korozi. Amorfní kovy. Magnetické slitiny.

Literatura

Dalibor Vojtěch. Materiály a jejich mezní stavy. Praha, 2010. ISBN 978-80-7080-741-5.Dalibor Vojtěch. Kovové materiály. Praha, 2006. ISBN 80-7080-600-1.

Garant

prof. Ing. Ladislav Koudelka, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Ladislav Koudelka, DrSc.