Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř z obecné a anorg. chemie II (KOANCH / C819)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOANCH / C819 - Laboratoř z obecné a anorg. chemie II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- příprava příprava [Ni(NH3)6]Cl2 a NiCl2 bezv (5.4.A1)- příprava CuCl, trans-[Cu(H2O)2(salic)2].2H2O a jeho zpracování na trans-[Cu-(salic)2] (podle upraveného návodu, 5.4.A4a, 5.4.A4b)- příprava K2CrO4 a K2Cr2O7, (6.3)- příprava trans-[Co(en)2NO2]NO3 (Oh) a Hg[Co(NCS)4](Td) (lit.(6), 5.4.A2)- příprava SnBr4 (minidestilace) (6.14.)- příprava Cl2 a PbO2, příprava Pb(NO3)2 z olova a kyseliny dusičné, (6.5.podle lit. (3), úloha 12.3.9)- elektrolýza, (4.1 - 4.3.)- příprava BaCS3, (6.6)- příprava K3[Cr(ox)3].3H2O a K3[Cr(SCN)6].4H2O (5.4.B3, 5.4.B4)- VO(acac)2, Cr(acac)3, (Inorg. Synth. 5, 113-115, 8.9.2.)- příprava K3[Fe(CN)6] (5.4.B5)- závěrečný test (60 min.)- závěr laboratorních cvičení z obecné chemie: generální úklid laboratoře, rozbor nejčastějších chyb v závěrečném testu, skládání zkoušky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen připravit komplexní a koordinační anorganické sloučeniny za použití základních i náročnějších laboratorních technik.

Literatura

Nádvorník M., Handlíř K.: Návody pro laboratorní cvičení z předmětu "Chemie organokovových sloučenin". Interní skriptum katedry obecné a anorganické chemie. 45 s. FCHT, Univerzita Pardubice 1994. Upravené vydání 2000, k disposici též na katedrálních webových stránkách. Rendle P., Vokins M., Davis P. Experimental Chemistry. A Laboratory Manual. Second Edition, E. Arnold Ltd., London 1972. Handlíř K., Nádvorník M., Vlček M. Laboratorní cvičení z anorganické chemie. Handlíř K., Mošner P., Nádvorník M., Vlček M. Laboratorní cvičení z obecné chemie. Handlíř K., Nádvorník M., Vlček M. Výpočty a cvičení z obecné a anorganické chemie I. Klikorka J., Klazar J., Horák J., Votinský J. Základy preparativní anorganické chemie. III. vydání, SNTL, Praha 1974.

Požadavky

V průběhu laboratoří probíhá kontrola přípravy na laboratoře pomocí průběžných písemných testů a ústního zkoušení jednotlivých studentů. Studenti odevzdávají ke kontrole výsledné produkty své experimentální práce, kterou následně písemně zpracují formou protokolu. Do celkového hodnocení jsou zahrnuty experimentální výsledky, výsledky průběžné kontroly a závěrečné písemné a ústní zkoušky

Garant

doc. Ing. Jaromír Vinklárek, Dr.

Vyučující

doc. Ing. Libor Dostál, Ph.D.doc. Ing. Milan Erben, Ph.D.doc. Ing. Milan Nádvorník, CSc.Ing. Karel Pálka, Ph.D.Ing. Pavlína Ruleová, Ph.D.Ing. Jiří Schwarz, Ph.D.doc. Ing. Jaromír Vinklárek, Dr.