Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganické molekulové sloučeniny (KOANCH / C834)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOANCH / C834 - Anorganické molekulové sloučeniny, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Organokovy.Objev a historie. Zvláštnosti vazby kov-uhlík. Klasifikace organokovových sloučenin. Specifické reakce organokovových sloučenin. Vztah organokovových sloučenin k anorganické a organické chemii.Využití organokovových sloučenin v praxi.Metalloceny - významný mezník rozvoje moderní koordinační a organokovové chemie druhé poloviny 20. století.2. Homogenní katalýza v současných průmyslových procesech.Pojem homogenní katalýzy. Základní typy homogenních katalyzátorů pro průmyslové procesy. Zieglerovy-Nattovy katalyzátory, nové typy katalyzátorů s předem určenými vlastnostmi.Metallocenové katalyzátory pro stereoregulární polymeraci.3. Nová organokovová léčiva.Biologicky a farmakologicky účinné organokovové sloučeniny jako léčiva. Organokovové sloučeniny s kancerostatickým účinkem. Mechanismus molekulového účinku.Perspektivy vývoje nových organokovových léčiv.4. Molekulová elektronika a optika.Organokovové a koordinační sloučeniny s vlastnostmi použitelnými pro prvky molekulové elektroniky - "molekulové vodiče a spínače", články a akumulátory. Molekulové systémy pro nelineární optiku.5.Supramolekulární chemie.Interakce host - hostitel. Klathráty, inkluzní sloučeniny cyklodextrinů, zeolity. Vrstevnaté komplexy, struktura molekulových a iontových interkalátů, iontové výměny v interkalátech. Interkalační sloučeniny fullerenů.6. Anorganické polymery a oligomery.Možnosti homokatenace uhlíku a jiných prvků. Heterokatenace. Isopoly- a heteropolyionty. Anorganické řetězce a cykly. Klecové struktury, klastry a sítě .7 Borany a heteroborany.Unikátní vlastnosti vazeb v boranech. Closo- nido- a arachno-borany. Příprava a vlastnosti boranů. Heteroborany a metallakarborany8. Nové směry studia struktury anorganických molekulových sloučenin.Přímé a nepřímé metody studia struktury anorganických molekulových sloučenin.Možnosti vibrační spektroskopie na přístrojích s Fourierovou transformací.Možnosti nových NMR- spektrometrů při studiu struktury anorganických molekulových sloučenin

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s chemií organokovových sloučenin, anorganických polymerů a boranů a jejich aplikacemi ve oblasti katalýzy, medicíny, molekulové elektroniky apod. Součástí předmětu jsou i nové směry studia struktury anorganických molekulových sloučenin FT technikami a novými technikami NMR.

Literatura

Heslop: HESLOP K., JONES K.A.: Anorganická chemie, 1972. C. Elschenbroich. Organometallics.

Požadavky

Zkouška

Garant

doc. Ing. Libor Dostál, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Libor Dostál, Ph.D.prof. Ing. Aleš Růžička, Ph.D.