Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika pevných látek pro chemiky (KOANCH / C882)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOANCH / C882 - Fyzika pevných látek pro chemiky, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kohezní síly v tuhé látceZákladní pojmy krystalografie, krystal, mřížka, strukturaSymetrie, prostorové grupy symetrieRentgenovo záření, jeho difrakceKmity mřížky, pojem fonon, Einsteinovo a Debyeovo přiblížení měrného tepla mřížkyKovy, Fermiho mez, hustota stavů, elektronový plyn, měrný odporZákladní představy pásové teorie-chemická představa vzniku pásůMřížkové poruchyStatistika volných nositelů prouduVlastní, příměrová vodivost, Hallův jev, termoelektrický jevP-N přechod, fotovoltaický článekIontová vodivost, F a V centraOptické vlastnosti, odrazivost, absorpce, plazmová hrana, přechody pás-pás, vnitřní fotoelektrický jev, laser

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je posluchač schopen základní orientace v oblasti fyziky pevných látek, je připraven komunikovat v této úzké oblasti s fyziky a je připraven konfrontovat fyzikální a chemický pohled na relevantní materiály. Absolvování předmětu je doporuční hodné pro studium předmětu chemie pevných látek a předmětu polovodičové materiály ve studijním oboru Materiálové inženýrství.

Literatura

FRANK H. Fyzika a technika polovodičů. Praha, SNTL, 1990. KITTEL CH. Úvod do fyziky pevných látek. Praha, Academia, 1985. ANSELM A. Úvod do teorie polovodičů. Praha, Academia, 1967.

Požadavky

Zkouška je ústní. V rámci diskuze je ověřována míra osvojených znalostí a hloubka porozumění předmětu. Během semestru studenti píší nejméně dva samostatné eseje jejichž cílem je prohlubování návyků při hledání a třídění informací k dané problematice i návyku schopnosti vyjádření/formulace myšlenky v písemné formě. Ke kvalitě eseje je přihlédnuto při konečném hodnocení studenta.

Garant

doc. Ing. Čestmír Drašar, Dr.

Vyučující

doc. Ing. Ludvík Beneš, CSc.doc. Ing. Čestmír Drašar, Dr.Mgr. Jan Mistrík, Ph.D.