Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec. tiskové a reprodukční techniky (KPF / C730K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / C730K - Spec. tiskové a reprodukční techniky, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Světlocitlivý materiál na bázi halogenidu stříbra AgX, vznik latentního obrazu.Grothusův - Draperův zákon, Bunsenův - Roscoeův zákon, Schwarzschildův jev.Složení a funkce vývojky, ustalovače. Přímé a nepřímé procesy v barevné fotografii.Černobílé výtažky, senzitometrická charakteristika fotomateriálu.Technologický proces pro barevný negativ, diapozitiv, vybělovací proces.Kontinuální a tryskové tiskárny, termální a piezoelektrické, voskové a sublimační tiskárny, jejich výhody a použití.Digitální fotopřístroje, jejich parametry a funkce.Skenery, jejich parametry a funkce.Základy z fyziky laserů, lasery pevnolátkové, kapalinové a plynové.Vlastnosti laserového záření, zesílení světla.Osvitové jednotky jedno a vícepaprskové, s laserovými diodami, UV lampou.Základy síťování, parametry sítí, volba geometrie tiskového bodu.Skenery - jejich provedení a parametry.Lasery pevnolátkové, kapalinové, plynové - jejich parametry a funkce.Osvitové jednotky - laserové jedno a vícepaprskové, s laserovými diodami, s UV lampou.Generace autotypických sítí - úhly natočení sítí, rozlišení tisku dpi, frekvence linek lpi.Volba geometrie tiskového bodu, frekvenčně modulované a hybridní sítě.

Získané způsobilosti

Program poskytuje vědomosti pro osoby pracující nebo obchodující v předtiskové přípravě polygrafického průmyslu.

Literatura

Dohnal M. Fyzikální základy reprodukce obrazu, 2. vydání. Univerzita Pardubice, 2007. ISBN 80-7194-945-9.Dohnal M. Lasery a jejich aplikace v polygrafii. Univerzita Pardubice, 2007. Panák J.a kol. Polygrafické minimum. TypoSet, Bratislava,, 2000. ISBN 80-967811-3-8.Hábovčík, P. Lasery a fotodetektory, 1989, ALFA. ALFA Bratislava, 1989. Vrbová M. Lasery a moderní optika. Prometheus, 1994. Junge K. W., Hübner G. Fotografická chemie. SNTL Praha, 1987. Bass M. Handbook of Optics I. McGraw-Hill, 1995. ISBN 0-07-047740-X.Kipphan H. Handbook of Print Media. Technologies and Production Methods. Springer, Berlin, 2001. ISBN 3-540-67326-1.Prof. RNDr. Marie Kaplanová, CSc. a kolektiv. Moderní polygrafie. 2010. ISBN 978-80-254-4230-2.

Požadavky

Při ústní zkoušce je ověřena hloubka znalostí zkoušeného studenta a jeho schopnosti správně je aplikovat.

Garant

Ing. Jan Vališ, Ph.D.doc. Ing. Michal Veselý, CSc.

Vyučující

Ing. Jan Vališ, Ph.D.doc. Ing. Michal Veselý, CSc.