Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do fyziky (UAFM / C460)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAFM / C460 - Úvod do fyziky, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týden: Fyzikální veličiny, skaláry vs.vektory, derivace2. týden: Kinematika - přímočarý a kruhový pohyb hmotného bodu, složené pohyby - vrhy3. týden: Dynamika - Newtonovy zákony, síla, hybnost.4. týden: Práce, výkon, mechanická energie.5.-6. týden:Pohyb tělesa kolem pevné osy, dynamika rotačního pohybu, moment síly, moment hybnosti, energie7. týden: Gravitační zákon, Archimédův zákon, Paskalův zákon8. týden: Coulombův zákon, elektrostatické pole kulové vs. homogenní9. týden: Ohmův zákon. Práce a výkon stejnosměrného proudu. Kirchhofovy zákony10. týden Elektromagnetismus, (sila na pohybující se náboj v mgt. poli, síla na proudovodič v mgt. poli,11. týden: mgt. pole vytvořené proudovodičem - Biotův - Savartův zákon12. týden: Elektromagnetická indukce.13. týden: Vznik střídavého proudu. Transformátory.14. týden: Fermatův vs. Huyghensův princip, zobrazení zrcadlem a čočkou.

Získané způsobilosti

Doplněný přehled středoškolské fyziky. Řešení jednoduchých fyzikálních problémů a úloh.

Literatura

Cimpl Z.,Karamazov S. Fyzika I (první část) - skripta. UPa, 1995. Zajíc J. Fyzika II (Elektřina a magnetismus) UPa. Tulka J.,Pirkl S. Kmity a vlny, UPa-skripta. Tulka J.,Pirkl S. Termika - skripta. UPa. Tukla J.,Pirkl S. Výpočtové úlohy z fyziky II - Elektřina a magnetismus. 1993. Tulka J.,Pirkl S. Výpočtové úlohy z fyziky (II)-Elektřina a magnetismus, UPa. UPa. Holliday D.,Rasnik R.,Walker J. Fyzika.

Požadavky

Tři písemné práce (2 v semestru, 1 zkoušková), tvoří cca 40 % z celkového hodnocení, přičemž podmínkou k ústní zkoušce je dosažení 50% úspěšnosti ve zkouškové písemce. Ústní zkouška na tři vybraná témata z přehledu probírané látky.

Garant

doc. Ing. Čestmír Drašar, Dr.

Vyučující

Mgr. Jana Kašparová, Ph.D.