Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika II (UAFM / C803)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAFM / C803 - Fyzika II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kmity a vlny. Interference vln.Fyzika plynů, základní zákony.Reálné kapaliny.Přenos náboje v pevných látkách (kovech), kapalinách a plynech.Střídavé obvody. Polovodiče.Elektrický dipól. Dielektrika, jejich polarizace a chování v elektrickém poli. Elektromagnetické vlnění. Záření černého tělesa. Polarizace světla. Absorpce, odraz a lom světla. Optika tenkých vrstev. Průchod světla neabsorbujícími a absorbujícími vrstvami.Vlnové vlastnosti částic - De Broglieovy vlny. Difrakce rentgenového záření a elektronového svazku na krystalech. Comptonův jev. Laser.Kořeny vlnové mechaniky. Operátory. Schrödingerova rovnice.Částice v potenciálové jámě. Harmonický oscilátor.Mnoha-elektronové systémy. Moment hybnosti a magnetický moment elektronů v elektronovém obalu.Jaderná fyzika. Jaderné reakce. Jaderná energetika. Dozimetrie.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základy fyzikálního uvažování. Hlouběji porozumí základním pojmům a veličinám a získají o nich i elementární kvantitativní představy. Dokáží si poradit i se složitějšími problémy po krůčcích ve smyslu platnosti hlavních fyzikálních zákonů, jejichž platností si budou jisti.

Literatura

nullHalliday D., Rasnik R.,Walker J. Fyzika, VUTIUM Brno. Tulka J.,Pirkl S. Kmity a vlny, UPa-skripta. Cimpl Z. Optika, UPa. nullhttp://webak.upce.cz/~stein/msfIIp08html

Požadavky

Průběžná kontrola - 1 ročníková písemná práce; na výsledné známce se podílí cca 30 %Ústní zkouška

Garant

doc. RNDr. Miloš Steinhart, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Miloš Steinhart, CSc.