Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principles of Physics I (UAFM / PZF1E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAFM / PZF1E - Principles of Physics I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyzikální veličiny a jejich jednotky (Mez. soustava jednotek SI).Vektorová analýza ve fyzice (skalární a vektorové veličiny, operace s vektory).Kinematika hmotného bodu.Pohyby těles v gravitačním poli Země.Dynamika soustav hmotných bodů a tuhého tělesa.Vzájemné silové působení mezi tělesy.Moment hybnosti, moment setrvačnosti tuhého tělesa.Pohybové rovnice tuhého tělesa (translace, rotace).Mechanická práce a výkon. Účinnost stroje.Hydrostatika a aerostatika. Vlastnosti ideálních kapalin a ideálních plynů.Základní typy proudění tekutin (laminární, turbulentní).Hydrodynamika a aerodynamika (rovnice kontinuity, Bernoulli rovnice).

Získané způsobilosti

Absolvent(ka) získá schopnost samostatné orientace v základních partiích kinematiky a dynamiky tuhých těles a řešení pohybových a dynamických úloh klasické fyziky a z běžné praxe. V partii aerodynamiky a hydrodynamiky získá schopnost samostatného řešení relativní rovnováhy tekutin včetně výpočtu jejich stavových veličin.

Literatura

Halliday D.,Resnick R.,Walker J. Fyzika. VUTIUM Prometheus Brno, 2001. ISBN 80-214-1869-9.Horák Z, Krupka F. Fyzika. SNTL Praha, 1981. nullnullJones E.R.,Childers R.L. Contemporary College Physics. Addison-Wesley Publishing Company, 1990. P.A. Tipler,Gene Mosca. Physics for Scientists and Engineers. 5th ed. W.H.Freeman, 2003.

Požadavky

Požadavky pro zápočet: 1. Úspěšné složení zápočtového testu (dosažení 3,0 bodů nebo méně) a vypracování domácích úkolů dle požadavků cvičícího učitele. nebo2. Úspěšné složení polosemestrálního testu (0,5 bodu) a současně obdržením aktivního hodnocení (0,5 bodu) cvičícím učitelem.

Garant

Dr. Ing. Lubos Hach, Ph.D.