Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principles of Physics II (UAFM / PZF2E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAFM / PZF2E - Principles of Physics II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika gravitačního pole (intensita grav. pole, gravitační síla). Newtonův gravitační zákon.Práce v gravitačním poli, potenciální energie tělesa.Teplota, termodynamická teplota, zavedení teplotní stupnice. Avogadrův zákon.Stavová rovnice ideálního plynu,Teplo, tepelná výměna (bez změny skupenství), (měrná) tepelná kapacita tělesa. Kalorimetrie.Elektrická síla, intenzita elektrického pole, jejich grafický a vektorový popis.Potenciál elektrického pole bodového náboje. Elektrické napětí.Práce a výkon stejnosměrného elektrického proudu. Joulův-Lenzův zákon.Uzavřený elektrický obvod. Elektromotorické napětí zdroje a jeho zatěžovací charakteristika.Stacionární a nestacionární magnetické pole, indukce magnetického pole.Pohyb nabité částice v magnetickém poli (Ampérova síla). Biotův - Savartův - Laplaceův zákon.Magnetické vlastnosti látek (magnetikum, magnetizace). Permeabilita.Faradayův zákon elektromagnetické indukce. Lenzovo pravidlo.

Získané způsobilosti

Absolvent(a) získá schopnost samostatné orientace v základních partiích teorie gravitačního, elektrického a magnetického pole, jejich vlastnostech a silových interakcích mezi nimi a tělesy navzájem. Dále si prohloubí znalosti z kalorimetrie a v úvodu do termodynamiky se seznámi s principy a poznatky ze sdílení tepla a tepelné energie.

Literatura

Horák Z, Krupka F. Fyzika. SNTL Praha, 1981. Halliday D.,Resnick R.,Walker J. Fyzika. VUTIUM Prometheus Brno, 2001. ISBN 80-214-1869-9.nullnullJones E.R.,Childers R.L. Contemporary College Physics. Addison-Wesley Publishing Company, 1990. Purcell E.M. Electricity and Magnetism. Mc Graw Hill, New York, 1965.

Požadavky

1. Zápočet ze Základů fyziky I a II. 2. Aktivní porozumnění látce v rozsahu přednášek a studijního materiálu vystaveného v databázi STAG. Na závěr předmětu Základy fyziky II se skládá souborná zkouška obahující látku z předmětů Základy fyziky I a II.

Garant

Dr. Ing. Lubos Hach, Ph.D.