Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a technologie polym. a kompozitů (UCHTML / C069)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C069 - Chemie a technologie polym. a kompozitů, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zopakování základních pojmů makromolekulární chemie, fyzikální a mechanické vlastnosti polymerů, roztoky makromolekul.Zopakování principů polyreakcí a metod stanovení molekulové hmotnosti polymerů.Úvod do problematiky průmyslové produkce polymerních materiálů.Polyolefiny - polyethylen, polypropylen, kopolymery, elastomery.Polydienové elastomery a polystyrenové plasty.Polyhalogenolefiny a polyvinylesteryPolyakryláty a polymethakryláty - plasty, vláknotvorné polymery, pojiva, vodné disperze.Plasty a vláknotvorné polymery připravované polykondenzačními reakcemi.Kompozitní materiálySyntetické pryskyřice.Speciální a modifikované polymeryZpracování a recyklace polymerů.

Získané způsobilosti

Absolvent získá teoretické znalosti z makromolekulární chemie, zejména mechanismu a kinetiky základních polyreakcí, uplatňovaných při syntéze polymerů a znalosti o vztahu mezi strukturou a vlastnostmi polymerů a kompozitů, základy technologie výroby polymerů, technologie zpracování polymerů a kompozitů. Absolventi předmětu znají technologické postupy výroby důležitých plastů, elastomerů, syntetických pryskyřic, vláknotvorných a modifikovaných polymerů a kompozitních materiálů a typické vlastnosti a způsoby aplikace jednotlivých polymerů.

Literatura

Šňupárek J. Makromolekulární chemie - úvod do chemie a technologie polymerů. Univerzita Pardubice, 2009. ISBN 978-80-7395-166-5.Mleziva J., Šňupárek J. Polymery. Sobotáles, 2000. ISBN 80-85920-72-7.Mark H.K., Bikales N., Overberger C.H., Menges G. (Eds.). Encyclopedia of Polymer Science and Engineering, Vol. 1 - 17. Wiley, Chichester, 1985. Meyer T., Keurentjes J.(Eds.). Handbook of Polymer Reaction Engineering. Wiley-VCH, Weinheim, 2005. Wilks E.S. (Ed.). Industrial Polymers Handbook, Vol. 1 - 4. Wiley-VCH, Weinheim., 2001. Ulrich H. Introduction to Industrial Polymers. Carl Hanser Verlag, München, 1993. Salamone J.C. (Ed.). Polymeric Materials Encyclopedia. CRC Press, Boca Raton, 1996. Feldman D., Barbalata A. Synthetic Polymers. Chapman nad Hall, London, 1996.

Požadavky

2 průběžné testyústní zkouška

Garant

prof. Ing. Jaromír Šňupárek, DrSc.Ing. Miroslav Večeřa, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaromír Šňupárek, DrSc.Ing. Miroslav Večeřa, CSc.