Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř syntézy a charakterizace mat. (UCHTML / C075)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C075 - Laboratoř syntézy a charakterizace mat., Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení s makro- a mikrostrukturou dřeva.Mikroskopický rozbor dřeva - určení druhu dřevní hmoty.Mikroskopie technických buničin - určení původu vláken a typu várky.Příprava buničiny dusičnano-alkalickým způsobem.Chemický rozbor buničin, stanovení alfa-celulózy a hemicelulóz.Chemický rozbor sulfitových výluhů. Stanovení obsahu ligninu, síry, redukujících látek.Stanovení mechanických a fyzikálních vlastností papírů a lepenek.Analýza odpadních vod.

Získané způsobilosti

Předmět seznamuje posluchače s materiály /dřevo, buničina a papír - lepenka/ jako takovými. Studenti se postupně seznamují s jejich základními vlastnostmi /u některých materiálů i způsoby přípravy/.

Literatura

Milichovský M. a kolektiv. Návody pro laboratorní práce z chemické technologie papíru a celulózy, I.část. VŠCHT Pardubice, 1979. Milichovský M. a kolektiv. Návody pro laboratorní práce z chemické technologie papíru a celulózy, II.část. VŠCHT Pardubice, 1981. Souček M. Zkoušení papíru. SNTL, Praha, 1977. Hnětkovský V. Papírenská příručka. SNTL Praha, 1983.

Požadavky

Zakončení předmětu je formou klasifikovaného zápočtu po absolvování všech předepsaných úloh a odevzdání požadovaných výsledků laboratorních prací - protokolů.

Garant

Ing. Břetislav Češek, CSc.

Vyučující

Ing. Břetislav Češek, CSc.Ing. Michaela Filipi, Ph.D.Ing. Jan Gojný, Ph.D.