Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výroba a vlastnosti buničin (UCHTML / C076)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C076 - Výroba a vlastnosti buničin, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie výroby papíru a buničin. Suroviny pro výrobu papírenských vláknin. Dřevo jako základní surovina na výrobu buničin - jeho výskyt, vlastnosti, struktura, složení. Příprava dřeva k výrobě papírenských vláknin- přibližování, skladování, odkorňování, třídění štěpek, organizace dřevoskladu.Principy a technologie výroby vysokovýtěžkových buničin - dřevoviny, tlaková dřevovina, TMP, CTMP, CMP, BCTMP, APMP, XTMP. Vliv fyzikálního, nadmolekulárně-chemického , chemického, biochemického, fotochemického působení na dřevo s cílem výroby papírenské vlákniny.Principy a technologie výroby papírenských a chemických buničin. Chemismus alkalických ( sulfátových), neutrálních (NSSC) a kyselých (kyselých sulfitových ) varných procesů - mechanismus delignifikačních a hydrolýzních reakcí, selektivita a rozdíly vícestupňových várek, kinetika varných procesů, řízení varných procesů. Moderní varné technologie - Super Batch, Energobatch, RDM, MCC, Organosolve procesy.Bělení buničin - chemismus a technologie klasických bělících postupů založených na sloučeninách chloru a moderních postupů pracující se sloučeninami kyslíku.Praní, třídění , čištění buničin. Regenerace chemikálií v celulózkách - sulfátové a sulfitové regenerace. Vedlejší produkty při výrobě buničin. Ochrana životního prostředí a bezpečnosti práce při výrobě buničinVlastnosti vláknitých surovin z hlediska jejich použití - hodnocení mechanických, chemických a optických vlastností buničin, vysvětlení těchto vlastností.

Získané způsobilosti

Schopnost orientace v problematice výroby a vlastností buničin

Literatura

Hnětkovský V. Papírenská příručka. ISBN 04-625-83.Šutý L. Výroba a vlastnosti buničín. ISBN 63-557-82.Gullichsen J., Carl-Johan Fogelholm. Chemical Pulping, Book 6A and 6B. Fapet Oy, Helsinki, Finland, 2000. ISBN 952-5216-06-3.Sundholm J. Mechanical Pulping. Fapet Oy, Helsihki, Finland, 2000. ISBN 952-5216-05-5.

Požadavky

Úvodní test a zkouška

Garant

prof. Ing. Miloslav Milichovský, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Miloslav Milichovský, DrSc.