Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zkušebnictví papíru a celul. materiálů (UCHTML / C079)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C079 - Zkušebnictví papíru a celul. materiálů, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týden:Systémy norem (ČSN, ISO, EN), certifikace ISO 9000 a 14000, podniková normalizace.2.a 3.týden:Zkoušení papíroviny. Metody pro stanovení odvodňovací schopnosti papíroviny. Stanovení rozměrů vláken. Stanovení koncentrace, sušiny a složení papíroviny4. týden:Zkoušení papírů, kartonů a lepenek. Podmínky provádění zkoušek, klimatizační režimy, odběry vzorků. Stanovení základních vlastností vzorků.5.-7. týden:Stanovení fyzikálních vlastností. Zaklížení papíru, propustnost pro vodu, vodní páru, vzduch, plyny a tuky. Stanovení hladkosti papíru, stanovení rozměrové stálosti papíru.8.-10.týden: Stanovení mechanických (pevnostních) vlastností. Pevnost v tahu, průtlaku, dotržení, přehýbání, lomu, vzpěru.11.a 12.týden: Stanovení optických vlastností. Bělost, barevnost, opacita, lesk průhled, formace.13.týden: Stanovení chemických vlastností papíru, normy pro potravinářské obaly.14. týden: Stanovení funkčních vlastností. Potiskovatelnost, rýhovatelnost, korozivnost.

Získané způsobilosti

Předmět by měl u posluchačů vytvořit základní představu o zkoušení materiálů na bázi celulózy a dalších papírenských materiálech, surovinách a výrobcích na celulózové bázi.

Literatura

Hnětkovský V. Papírenská příručka. SNTL Praha, 1983. Souček M. Zkoušení papíru. SNTL, Praha, 1977.

Požadavky

Základní znalost matematiky, fyziky a fyzikální chemie. Základy angličtiny.Kurz bude probíhat dle jednotlivých témat a to interaktivně se studenty a bude zakončen zkouškou.

Garant

Ing. Jan Gojný, Ph.D.prof. Ing. Miloslav Milichovský, DrSc.

Vyučující

Ing. Jan Gojný, Ph.D.