Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Papírenská environmentalistika (UCHTML / C080)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C080 - Papírenská environmentalistika, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vodní hospodářství v celulózo papírenském průmyslu (Io ČOV, IIo ČOV).Legislativa vodních a plynných emisí. Definice veličin charakterizujících znečištění. Zákon o IPPC. Mechanické čištění, biologické čištění, kalové hospodářství - příklady technologie konkrétních čistíren. Aerobní a anaerobní čištění odpadních vod - technologie využívané v celpap. průmyslu, druhy čištěných odpadních vod. Bio-indikátory MFO. Měřící a dávkovací zařízení na ČOV. Fyzikálně-chemické a chemické metody čistění celpap. odpadních vod. Principy navrhování čistíren odpadních vod.Přehled strategie ochrany životního prostředí v celpap. průmyslu (nové bělírenské postupy, recyklovaná vláknina, srovnání nákladů). Přehled současných de-inking technologií. Recyklace a životní prostředí - vymezení pojmů. Jednotlivé druhy recyklace a jejich uplatnění u papíru a podobných lignocelulózových materiálů. Recyklace papíru a vliv počtu obrátek na kvalitu sekundární vlákniny. Vztah mezi stupněm recyklace papíru a obsahem vícekrát recyklovaných sekundárních vláken v zanáškách papírenských směsí. Jiné formy recyklace papíru - rekapitulace problematiky.Recirkulace vod v celpap průmyslu a její technologický, ekonomický a ekologický význam. Recirkulace podsítových vod u PS - stav poznání (vliv rozpuštěných , koloidních a nerozpuštěných látek na technologii a vlastnosti papíru). Princip a cvičení matematického modelování dynamiky recirkulace vod.

Získané způsobilosti

Schopnost orientace v environmentální problematice spojené s výrobu a užitím buničin a papíru.

Literatura

nullMilichovský M. Povrchová a koloidní chemie - přednášky. ÚCHTML-ODCP, Univerzita Pardubice, 2009. Pertti Hynninen. Environment Control. Fapet Oy, Helsinki, Finland, 1998. ISBN 952-5216-19-5.Neimo L. Papermaking Chemistry. Fapet Oy, Helsinky, Finland, 1999. ISBN 952-5216-04-7.William E. Scott. Principles of Wet End Chemistry. TAPPI PRESS, Technology Park/Atlanta, USA, 1996. ISBN 0-89852-286-2.

Požadavky

Domácí úkol a zkouška

Garant

Ing. Břetislav Češek, CSc.prof. Ing. Miloslav Milichovský, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Miloslav Milichovský, DrSc.