Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie nátěrových hmot (UCHTML / C088)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C088 - Technologie nátěrových hmot, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, základní vymezení pojmů, fyzikální a fyzikálně-chemické aspekty dispergace.Zařízení pro dispergaci, výpočty parametrů zařízení pro dispergaci, práškové nátěrové hmoty, postupy výroby.Zásady pro formulaci nátěrových hmot, typy pojiv nátěrových hmot, výpočty a zásady při formulaci nátěrových hmot, příklady formulací rozpouštědlových a vodouředitelných nátěrových hmot.Aditiva pro nátěrové hmoty, kritéria a volby aditiv pro nátěrové hmoty. Dispergační aditiva, aditiva potlačující flotaci a vyplavávání pigmentů, zabraňující sedimentaci, reologická aditiva.Odpěňovací aditiva, reologická aditiva- záhustky, sikativy, fotoiniciátory, UV stabilizátory, fungicidní aditiva, látky zamezující hoření, korozní inhibitory, insekticidy.Rozpouštědla pro nátěrové hmoty, kritéria volby rozpouštědla, stanovení obsahu VOC.Práškové pigmenty a plniva, anorganické i organické typy barevných pigmentů.Další operace při výrobě nátěrový hmot - filtrace, míchání, doprava surovin, dořeďování, úprava barevných odstínů nátěrových hmot, tónování, výpočty a postupy používané při práci s tónovacími automaty.Asfaltové, chlorkaučukové, polystyrenové nátěrové hmoty a nátěrové hmoty na bázi přírodních pryskyřic, nátěrové hmoty na bázi nenasycených polyesterů.Nátěrové hmoty na bázi derivátů celulosy, silikonové a silikátové nátěrové hmoty.Olejové a alkydové nátěrové hmoty, nátěrové hmoty hybridní.Epoxidové a práškové nátěrové hmoty.Polyurethanové nátěrové hmoty, vodouředitelné nátěrové hmoty.Nátěrové hmoty pro povrchovou úpravu dřeva, kovů, minerálních podkladů, plastů, papíru.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen připravovat formulace nátěrových hmot vykazující požadované mechanické i antikorozní vlastnosti.

Literatura

Kalendová A., Kalenda P. Technologie nátěrových hmot, Pojiva, rozpouštědla a aditiva pro výrobu nátěrových hmot. Univerzita Pardubice, 2004. Kalendová A., Kalenda P. Technologie nátěrových hmot, Stroje a procesy ve výrobě nátěrových hmot. Univerzita Pardubice, 2003. Florio J.J., Miller D.J. Handbook of Coatings Additives. New York, 2004. Cheremisinoff N.P. Industrial Solvents Handbook. Marcel Dekker Inc., New York, 2003. Bentley J., Turner G.P.A. Introduction to Paint Chemistry and Principles of Paint Technology. Chapman&Hall, London, 1995. Kittel H. Lehrbuch der Lacke und Beschichtungen, band 1,2,3. Stuttgart, 2001. Wilson A.D., Nicholson J.W., Prosser H.J. Waterborne Coatings, Surfare Coatings. Elsevier Science Publishing, New York, 1990.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.

Garant

prof. Ing. Andréa Kalendová, Dr.

Vyučující

prof. Ing. Andréa Kalendová, Dr.