Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř oboru I (UCHTML / C089)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C089 - Laboratoř oboru I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakterizace organických pojiv pro nátěrové hmoty. Hodnocení lakařských pryskyřic, stanovení obsahu těkavých a netěkavých složek, stanovení hydroxylového čísla alkydových a polyesterových pryskyřic.Vodné disperze kopolymerů. Stanovení pH a minimální filmotvorné teploty, stanovení obsahu koagulátu, stabilita disperzí vůči elektrolytům a při dispergaci.Charakterizace práškových plniv a pigmentů. Stanovení fyzikálně-chemických vlastností důležitých pro charakterizaci použití při aplikaci do nátěrových hmot, specifikace a zkušební postupy pro vybrané typ plniv a pigmentů dle příslušných ČSN EN ISO.Výpočet kritické objemové koncentrace pigmentů a plniv přímým i nepřímým způsobem. Morfologie částic pigmentů a plniv, příprava vzorků pro elektronovou mikroskopii SEM.Vyhodnocování vlastností nátěrových hmot v kapalném stavu. Vzorkování, stanovení obsahu sedimentu, ředitelnosti, čísla odpařivosti, objemu suchého nátěru z objemu kapalného nátěru, a stanovení doby zpracovatelnosti kapalných systémů.Normalizované podklady pro zkoušení nátěrových hmot, vlastnosti nátěrových hmot při nanášení, stanovení roztíratelnosti, stupně rozlivu a slévavosti různých typů nátěrových mot, stanovení stupně stékavosti z vertikálního povrchu, stanovení konzistence nátěrových hmot a výtoková doba pomocí Fordova pohárku.Vyhodnocování vlastností nátěrových filmů při zasychání. Způsoby zhotovení zkušebních nátěrů, příprava povrchu před nanášením nátěrových hmot na kovový a skleněný povrch, stanovení povrchového zasychání balotinou a stanovení zasychání do stavu bez otisku, stanovení doby proschnutí a stavu proschnutí.Vyhodnocování vlastností nátěrových filmů. Problematika měření tlouštěk nátěrových filmů, destruktivní a nedestruktivní měření tlouštěk, měření na kovových podkladech, vodivých a nevodivých podkladech, stanovení tloušťky mokrého a suchého filmu.Hodnocení nátěrů a nátěrových filmů. Stanovení lesku a kryvosti nátěrových filmů, hodnocení barevných odstínů, jemnost tření.Vady nátěrových filmů-typy, metody posuzování, stanovení změny barevného odstínu a křídování nátěrů.Stanovení odolnosti nátěrových filmů mechanickým vlivům. Stanovení odolnosti nátěrů proti oděru, Buchholzova vtisková zkouška, stanovení povrchové tvrdosti tužkami a kyvadlem dle Perzose.Ohybová zkouška na válcovém trnu, stanovení stupně přilnavosti mřížkovou metodou a přilnavosti odtrhem.Stanovení odolnosti proti úderu, zkouška hloubením, pórovitost nátěru.Hodnocení volných nátěrových filmů. Zkouška nasáklivosti nátěrových filmů, stanovení propustnosti pro vodní páru, stanovení tahových charakteristik.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen zúčastnit se práce ve výzkumných a vývojových laboratořích zaměřených na nátěrové hmoty a organické povlaky.

Literatura

Kalendová A. Metody testování vlastností organických povlaků I. Univerzita Pardubice, 2001. Černý F. Chemická technologie polymerů. SNTL Praha, 1982. Pluhař J. Nauka o materiálech. SNTL Praha, 1989. Doležel B. Odolnost plastů a pryží. SNTL Praha, 1981. Koleske V. Paint and Coating Testing Manual. Philadelphia, 1995. Mleziva J., Kálal J. Základy makromolekulární chemie. SNTL Praha, 1986. ISBN 04-621-86.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.

Garant

prof. Ing. Petr Kalenda, CSc.prof. Ing. Andréa Kalendová, Dr.Ing. David Veselý, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Andréa Kalendová, Dr.